Sindikat osnovnog obrazovanja uputio Zahtjev Vladi KS za isplatu jednokratne novčane pomoći

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo pozvao je Vladu Kantona Sarajevo na isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo u iznosu od 1.080 KM.

Sindikat se u saopćenju poziva na Uredbu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, čiji dio se odnosi na mogućnost da poslodavci isplate jednokratnu pomoć radnicima u Federaciji BiH bez plaćanja poreza i doprinosa.

Dodaju da je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je na svojoj stranici saopćila da je na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 14,4 posto. Također, prosječan rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 22,2 posto.

“Cijeneći pozitivno djelovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, obraćamo Vam se sa Zahtjevom za isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo u iznosu od 1.080 KM”, navodi se u Zahtjevu Sindikata koji je upućen Vladi Kantona Sarajevo.

Radio AS