Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plate državnih službenika i namještenika

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo podnio je inicijativu Vladi Kantona Sarajevo da, u saradnji s tim sindikatom i Ministarstvom pravde i uprave, pokrene inicijativu za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, u dijelu koji se odnosi na koeficijente za plate državnih službenika i namještenika, koji se primjenjuju i u Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Koeficijenti za obračun plata državnih službenika i namještenika utvrđeni su još 2010. godine, a u međuvremenu je izmijenjen način obračuna osnovice za plate, kao i visina najniže plate utvrđene od Vlade Federacije BiH.

To je dovelo do situacije da su plate radnih mjesta s najnižom platom (NK, koeficijent 1,85) dostigli plate namještenika SSS sa 2,6 i 2,7 koeficijentom za obračun plate.

Ako bi se, kako navode iz ovog sindikata, razmjerno izmijenili koeficijenti samo namještenika, to bi dovelo do daljnjeg remećenja odnosa i vrijednostima radnih mjesta, kako namještenika, tako i državnih službenika, čija se radna mjesta i sad obezvrijeđuju u odnosu na njihov značaj, složenost i odgovornost.

“Zakon kojim se regulišu plate državnih službenika i namještenika jeste zajedničko pitanje vlada kantona i Vlade Federacije BiH i neophodno je da zajednički regulišemo pitanja izmjene koeficijenata za plate državnih službenika i namještenika”, navodi Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo. 

Radio AS