Sivro podnosi ostavku na funkcije u Sindikatu osnovnog obrazovanja, zamjerke ministrici Hota-Muminović

Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBIH, poslao je svoju ostavku dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora sindikata sa prijedlogom da se ona razmatra na narednoj sjednici 6.5.2022. godine.

U tekstu ostavke Sivro navodi kako je na funkciju predsjednika Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBIH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo za mandatni period 2021– 2025. godina izabran i imenovan 20. februara 2021.godine.

“U periodu od imenovanja do danas sam funkciju predsjednika obavljao u skladu sa Statutom, programom rada i odlukama organa Sindikata. Maksimalno sam se trudio i radio na zaštiti i poboljšanju prava članova Sindikata često ne štedeći ni sebe ni druge oko sebe u želji da opravdam ukazano povjerenje organa i članova Sindikata”, navodi Sivro.

Ističe kako je podršku u radu imao sve vrijeme i zahvalio se svima koji su mu pomagali.

“Svakodnevne neutemeljene optužbe, podmetanja, prijetnje, smutnje, pritisci i ine prepreke su bile sastavni dio sindikalnog rada i sa njima sam se nosio kako sam znao i umio, ali nikada nisam popuštao kada su u pitanju principi djelovanja Sindikata”, navodi Sivro.

Ističe kako je uvijek reagirao na sve što je u interesu preko 3600 članova Sindikata te da je o svojim postupcima redovno izvještavao.

“U petak, 6.5.2022. godine u 15 sati sam sazvao 5. redovnu sjednicu i predložio da se u okviru dnevnog reda pod tačkom 3. raspravlja o prijedlogu odluke o organizaciji i realizaciji protesta. Kao razlozi za donošenje takve jedne odluke je navedeno da se organizira i održava s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima te da se na prvom mirnom protestnom skupu 16.6.2022. godine treba zahtjevati da se radnicima vrati dostojanstvo kroz smjenu ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, povećanje plata za 20 posto svim radnicima u vrtićima i osnovnim školama, donošenje novih pedagoških standarda i normativa po mjeri radnika i učenika, potpuno poštivanje zakona, kolektivnog ugovora i pedagoških standarda i normativa, zapošljavanja u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja bez javnog konkursa i bezobrazno visokih plata u istom u odnosu na plate radnika u vrtićima i osnovnim školama”, naveo je u pismu ostavke Sivro.

Istakao je kako se istog dana u javnosti pojavila informacija koju je plasirala ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, da je za pojedince taj prijedlog bila izvrsna prilika da pod plaštom odgovornosti i borbe za neke više ciljeve, zapravo naprave vlastite centre moći.

“Zato poručujem da smo sasvim opredijeljeni da ojačamo institucije sistema. Institut će biti. Veći dio radnika bit će angažirano putem sporazumnog prelaska iz škola, a jedan dio pozicija bit će popunjen javnim pozivom. Uredba o zapošljavanju predviđa upravo takve mogućnosti, a isti pravni mehanizam postoji u oba kolektivna ugovora za obrazovanje i to već godinama. Osobe za koje dajem saglasnost za prelazak iz škola istaknuti su prosvjetni radnici koji su se pokazali u svom poslu. To sve skupa ne odgovara gore pomenutim pojedincima u kreiranim centrima moći”, naveo je Sivro.

Sivro tvrdi da je izjava resorne ministrice kukavička jer u njoj ne imenuje onoga na koga misli.

“To je samo jedna u nizu izjava u njenom mandatu u kojem su se njenim angažmanom plate prosvjetnih radnika povećale za 0 KM, moral postao fluidna kategorija, radile silne analize od kojih koristi niko nije vidio hajra, nastavilo maltretiranje prosvjetnih radnika administrativnim poslovima, selektivno mijenjali pedagoški standardi, konstantno radilo da se loše predstavi kao neki uspjeh, a kao vrhunac svega trenutno se prosvjetni radnici kvalifikuju kao istaknuti i oni koji to nisu pa se istaknutim bez javnog konkursa kući odnose ugovori o radu prema kojima će oni koji su “neistaknuti” u plati od “istaknutih” razlikovati po 500 do 600 KM”, dodaje Sivro.

Traži da se njegova ostavka na funkciju predsjednika Kantonalnog odbora uvaži te da se dnevni red naredne sjednice proširi na kako bi se prije glasanja o tački 2., što je Odluka o organizaciji i realizaciji protesta postane, glasa o njegovoj ostavci.

Radio AS