Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila odluku Odbora za javna priznanja

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila odluku Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo. Prije glasanja o ovoj tački dnevnog reda, SDP je tražio da se za svakog kandidata glasa posebno, što nije usvojeno.

Za počasne građane bili su predloženi venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Diego Enrique Arria Salicetti i hrvatski skijaški šampion Ivica Kostelić.

Za pojedinačne Plakete bili su kandidovani najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar, prof. dr. Halima Resić i prof. dr. efendiji Mustafa Cerić.

Za Plakete KS-a koje se dodjeljuju kolektivima predloženi su: Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo, Udruženje “Colibri” i Gorska služba spašavanja KS.

Posthumno, plakete su trebale biti dodijeljene zastupnici Segmedini Srni Bajramović, muftiji Muameru efendiji Zukorliću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u BiH Hasanu Čengiću, prof. dr. Midhatu Riđanoviću te glumcu Saši Petroviću i bibliotekaru koji je spašavao knjige iz zapaljene Vijećnice Dušku Toholju.

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine jučer je istakao u saopćenju da su nezadovoljni određenim kandidatima za dodjelu Plakete Kantona Sarajevo te da že tražiti glasanje za svakog kandidata posebno.

Također, Skupština Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima u čast legende bosanskohercegovačkog nogometa.

Inicijativu za izmjenu naziva je podnio Fudbalski klub Željezničar, u čijoj je blizini legendarni Ivica Osim rođen, odrastao i počeo fudbalsku karijeru.

Radio AS