Skupština Kantona Sarajevo za pomoć povratnicima u RS uručila 200.000 KM

Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo izdvojio je 200.000 KM za podršku održivom povratku u RS.

Ugovore o  dodjeli sredstva pojedincima i neprofitnim organizacijama, koji su ispunili uvjete po javnom pozivu za finansiranje/sufinansiranje aktivnosti, projekata i programa održivog povratka iz Budžeta KS za 2022. godinu, uručio je danas predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić.

“Nakon okončane procedure javnog poziva, sredstva u iznosu od 20.000 KM će biti dodijeljena za 11 pojedinaca-povratnika, dok će 180.000 KM biti dodijeljeno za šest pravnih subjekata. Zadovoljstvo nam je jer smo u prilici da pomažemo povratnicima u RS, vrijednim ljudima koji će ovaj vid podrške uglavnom utrošiti za proljetnu sjetvu. Svjesni smo poskupljenja na globalnom tržištu, tako da će im ova sredstva sigurno dobro doći.  Također nam se drago, da su se pored udruženja koja su aplicirala na podršku poljoprivrednim projektima i programima, na javni poziv prijavila i dobila sredstva udruženja koja realizuju projekte podrške obrazovanju djece povratničke populacije”, izjavio je predsjedavajući Okerić ovim povodom.

Istakao je da će Kanton Sarajevo, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima  i ubuduće pomagati povratnicima.

Elmedin Škrebo iz udruženja Međunarodni forum solidarnosti EMAUS,  koje već 16 godina realizuje projekte podrške povratnicima putem ureda u Potočarima u Srebrenici, zahvalio je Skupštini i Vladi KS na kontinuiranoj podršci koju pružaju ovoj populaciji.

Putem javnog poziva Kabineta predsjedavajućeg, ovom udruženju je dodijeljeno 27.000 KM u svrhu opremanja novog doma za majke Srebrenice.

“Skupština i Vlada KS, uz Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, su jedine institucije koje u većem obimu i značajnije podržavaju naše aktivnosti. Ranije je ta podrška bila usmjerena na projekt internatskog smještaja 73 djece povratnika tokom školovanja, a data je i podrška opremanju i renoviranju internata”, istakao je, između ostalog.

Riječi zahvalnosti Kantonu Sarajevo na dodijeljenim sredstvima uputili su, između ostalih i povratnici-poljoprivrednici Amir Sarić iz Gacka i Mirsad Ćosić iz Trnova u Republici Srpskoj kojima su dobili po 2.000 KM, predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Drina-Pobuđe-Bratunac” kojima je dodijeljeno 40.000 KM, te Udruženja građana “Argentarija” iz Srebrenice na dodijeljenih 32.000 KM.

Radio AS