Skupština KS danas ipak neće raspravljati o vodozaštitnoj zoni, tačka skinuta s dnevnog reda

Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje” povučen je s dnevnog reda Skupštine Kantona Sarajevote zastupnici danas neće raspravljati o ovoj odluci.

Predložena odluka naišla je na kritike jer odluka predviđa zaštitu 16.000 hektara, a gradnja bi bila dozvoljena u trećoj i četvrtoj zoni.

Podsjećamo, važećom odlukom iz 1987. godine propisana je vodozaštitna zona na 58.000 hektara, a nova je umanjuje za oko 32.000 hektara.

Odluku zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo da ovu tačku povuku s dnevnog reda pozdravio je Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija”.

On je za Klix.ba rekao da je povlačenje tačke s dnevnog reda samo prvi korak.

“Očekujemo od Vlade i Skupštine da hitno krenu u postupak izmjene elaborate o vodozaštitnoj zoni kako bi na osnovu dopunjenog elaborata nadležne institucije donijele odluku o vodozaštitnoj zoni kojom bi se zaštitila postojeća vodozaštitna zona, a obuhvat strožije zaštite proširoio i na dodatna područja vodozaštitne zone trenutno ugrožene komercijalnom bespravnom gradnjom”, rekao nam je Podić.

S druge strane, bivši ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ranije je naveo kako smatra da zastupnici ne trebaju podleći pritiscima dijela javnosti koji insistira na nedonošenju Privremene odluke.

(Klix.ba)

Radio AS