Skupština KS prihvatila odluke o ostavci premijera Nihada Uka i članova Vlade 

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je danas odluke o ostavci premijera Nihada Uka i članova Vlade tog kantona.

Uk je obrazlažući tačku, kazao da je 9. oktobra podnio ostavku na mjesto premijera te da ne želi pretpostavljati da li će biti mandatar narednog sastava Vlade KS.  

“Osnovni i jedni razlog moje ostavke je nedostatak povjerenja u Vladu koja je imenovana od četiri politička subjekta. Aktuelna skupštinska većina se treba preslikati na sastav Vlade”, kazao je Uk.  

Rekonstrukcija Vlade uslijedila je nakon što su stranke u poziciji, Socijaldemokratska parija (SDP), Narod i Pravda (NiP) i Naša stranka (NS) odlučile izbaciti Stranku za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) iz većine, a samim tim i ministra prostornog uređenja i komunalne privrede Almira Bečarevića i ministra finansija Emira Dedovića koji su članovi te stranke.

Tokom rasprave opozicija je isticala da se ministar ne može smijeniti na osnovu Zakona o Vladi KS, kako je navodila pozicija, već samo na osnovu Ustava Kantona Sarajevo.

Zastupnik SBiH, Muamer Bandić, poručio je da će opozicija tumačenje te odluke tražiti od Ustavnog suda FBiH.

“Ne možete imati određenu odluku, pa je onda drugačije tumačiti zavisno od situacije. Već smo smijenili Edina Fortu koji je preuzeo drugu funkciju, ali ne i članove Vlade KS koji su ostali”, kazao je Bandić.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA), Mahir Dević, tvrdi da premijer Uk daje ostavku kako bi na neustavan način smijenili ministre iz SBiH.

“Jedini način da se to utvrdi jeste da zastupnici ponovo potpišu zahtjev za provjeru ustavnosti usklađivanja Zakona o Vladi i Poslovnika KS”, kazao je.

Pojasnio je da prema Ustavu FBiH, Ustavu KS i Poslovniku KS, mandat ministru može prestati na dva načina, ostavkom ministra ili smjenom Vlade koju autonomno pokreće Skupština KS.

Predsjednik Zakonodavne komisije KS, Aljoša Čampara (NiP), kazao je da je pravna osnova za donošenje Odluke o prihvatanju ostavke premijera KS sadržana u Zakonu o Vladi KS kojim je propisano da premijer i članovi Vlade mogu podnijeti ostavku te da premijer podnosi ostavku predsjedavajućem Skupštine.

“Kad premijer podnese ostavku, navodi se u tom zakonu, smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade te da će i premijer i Vlada obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti, do imenovanja nove Vlade”, objasnio je Čampara.

Opoziciji također nije bilo jasno po kojem osnovu je zaključeno da ne postoji skupštinska većina, jer je protekla sjednica dokaz da se zakoni i izvještaji usvajaju.

Kako je ranije najavljeno, većina će iskoristiti priliku da zamijene određene ministre te da članovi Vlade KS više neće biti ministar zdravstva Haris Vranić (SDP) i ministar visokog obrazovanja Pavle Krstić (NS).

(FENA)

Radio AS