Skupština KS utvrdila Nacrt zakona o komunalnoj policiji, javna rasprava trajat će 60 dana

Minutom šutnje i odavanjem počasti žrtvama agresije na Ukrajinu, počelo je današnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo. 

Zastupnici su, nakon cjelodnevne rasprave, utvrdili Nacrt zakona o komunalnoj policiji, čiji je cilj sistemski urediti oblast komunalne čistoće. 

Zakon propisuje osnivanje Kantonalne uprave za komunalne poslove, te uređuje vršenje poslova komunalno-policijskog i komunalno-inspekcijskog nadzora iz nadležnosti pomenute Uprave, radi osiguranja kontrole i poštivanja propisa.

“Ovaj zakon ima veoma važnu ulogu za unapređenje kvaliteta obavljanja komunalne djelatnosti, promovisanje opće-prihvaćenih vrijednosti zajednice, zaštite prava građana, kao i utvrđivanja njihovih obaveza. Vezuje se sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o inspekcijama KS”, naveo je u uvodnom obrazloženju resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.

Naglasio je da je izrada ovog zakona potaknuta dugotrajnim nezadovoljstvom građana kvalitetom održavanja čistoće na javnim površinama, kao i pritužbama na prikupljanje i odvoz komunalnog otpada, te odlaganja otpada na glavnu sanitarnu deponiju koje su građani upućivali kantonalnoj komunalnoj inspekciji i službama komunalnih redara nadležnih kantonalnih javnih preduzeća.

Istakao je kako je neophodno donijeti novi zakon, jer su postojeća zakonska rješenja zastarjela i nisu u skladu sa normama ponašanja u Evropskoj uniji. Također, zbog neefikasnosti postojećih službi komunalnih redara, kao i malog broja komunalnih inspektora, lica koja krše propise iz oblasti komunalne čistoće se često ne sankcionišu u zakonski predviđenom roku.

“Novi zakon omogućio bi primjenu sankcija zbog neadekvatnog ponašanja na licu mjesta, u vidu izdavanja prekršajnih naloga pravnim licima i građanima od strane komunalnih policajaca i komunalnih inspektora. Indirektne mjere podrazumijevale bi stalno prisustvo komunalnih policajaca na terenu, 24 sata tokom sedmice, kao i edukativno-prventivne mjere u cilju postizanja željenih rezultata”, istakao je ministar.

Kantonalna uprava za komunalne poslove bila bi formirana od dosadašnjih kantonalnih komunalnih inspektora Inspektorata komunalne inspekcije, zaštite prirode i dobara baštine,  inspekcije za sport, te komunalnih policajaca koji će biti primljeni u radni odnos nakon javnog konkursa.

Ministar je istakao da je ovaj zakon krucijalan za zaštitu okoliša, te da se na njegovo donošenje, nažalost, čeka već 30 godina. 

Definiše između ostalog i rukovođenje komunalnom policijom i inspekcijom, njihova prava, obaveze i ovlaštenja. Zakonom su regulisana i brojna druga pitanja koja su značajna za funkcionisanje buduće Kantonalne uprave za komunalne poslove, kao samostalne upravne organizacije.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o komunalnoj policiji trajat će 60 dana.

Radio AS