Specijalni filmski program OFF-a i SARTR-a posvećen Gazi od 15. do 17. novembra

Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo, u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatorm, u sklopu programa “Suočavanje sa realnošću, u fokusu: Palestina”, od 15. do 17. novembra organiziraju projekcije tri filma posvećenih Palestini. 

Riječ je o filmovima “3000 noći” red. Mai Masri, (projekcija 15. novembra), “Omar”, red. Hany Abu-Assad (projekcija 16. novembra) i film “200 metara” red. Ameen Nayfeh (17. novembra).

Film “200 metara” donosi priču o Mustafi, koji pokušava da probije ogradu koju je postavio Izrael i dođe do svog sina koji je imao nezgodu. S druge strane “Omar” donosi priču o Palestincu koji je nakon napada na izraelskog vojnika umjesto odlaska u zatvor odlučio da prihvati ponudu Mossada te da se infiltrira nazad u palestinsko društvo kao obavještajac. No, njegovi stvarni ciljevi su tajna. Treći igrani film “300 noći” je potresna priča o mladoj djevojci iz Palestine koja rađa sina u izraelskom zatvoru.

Svi filmovi imaju bosanske i engleske titlove.

Projekcije će se održati u Sarajevskom Ratnom Teatru (SARTR) od 15 do 17. novembra od 19.30 sati. Cijena ulaznica košta 10 KM. Kompletan iznos od ulaznica biće doniran u humanitarne svrhe, odnosno kao financijska pomoć Gazi.

Ulaznice je moguće kupiti na tickets.omladinski.ba i na ulazu pred projekcije.

Telemach OFF se mjesec dana, baš i kao SARTR, oglasio sa saopćenjem u vezi dešavanja u pojasu Gaze, ističući kako ne trebamo navijati u ratu, nego protiv rata te između ostalog najavio konkretne aktivnosti.

“Kao Festival koji promoviše mir, jednakost, solidarnost, toleranciju, empatiju, suživot i najbitnije od svega ljudska prava i različitost – izražavamo duboku razočaranost nijemom posmatranju stradanja nedužnih civila u okupiranoj Palestini. Potreseni smo i uznemireni dešavanjima na Bliskom istoku i stradanjima nedužnih u Gazi, a izrevoltirani nijemom posmatranju onih koji imaju moć da promijene narativ i tok svih dešavanja. Mi ne možemo i ne želimo da ostanemo nijemi, kao umjetnici koji moraju da budu glas za one koji ga nemaju, da govore za one koji ne mogu, a nažalost i ne smiju da govore”, saopšteno je iz Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

Radio AS