Spremite se za debele minuse početkom sedmice: U Sarajevu do -18, na planinama i do -26

U Bosni i Hercegovini su se temperature već poprilično spustile, a početkom naredne sedmice možemo očekivati i debele minuse. U gradovima i nižim predjelima se očekuje da bi temperature mogle ići i do -18 stepeni, dok će na planinama biti znatno niže od -20.

U Bosni će danas prije podne biti djelimično vedro, a u drugom dijelu dana oblačno sa snijegom, uglavnom na području krajine i centralne BiH. U nizinama može padati i susnježica. U Hercegovini pretežno vedro do podne, a zatim povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana kada slab snijeg može padati na sjeveru i istoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -4 stepena, na jugu od -3 do 1 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2 stešena, na jugu zemlje do 8 stepeni.

Izrazito hladno u ponedjeljak i utorak

Očekuje se da će početkom sljedeće sedmice biti poprilično niske temperature, pogotovo ujutru. U nizinama se mogu očekivati temperature i do -18 stepeni, a u višim predjelima -22 stepena, jutarnje temperature i do -26 na planinama. U Hercegovini znatno toplije, ali i dalje će biti prisutni minusi.

Prema Norveškom meteorološkom institutu čije prognoze su uglavnom najpribližnije i za BiH, stoji da će u Sarajevu u ponedjeljak i utorak minimalne temperature dosezati i do -18. U Mostaru pak do -5, Banjoj Luci -10, Bihaću -14.

Kada je riječ o planinama, na Bjelašnici će u ova dva dana najniža temperatura biti -20 stepeni, na Jahorini se -26 očekuje u utorak u jutarnjim satima, Na Igmanu -22, a na Trebeviću -24. Kao i na Jahorini, izrazit minus prognoziran je i na Romaniji, gdje se i nalazi najhladnija tačka u državi.

Radio AS