SPUS: Studenti su dovedeni do zida, ekspresno riješiti problem povrata školarina

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) pozvao je Vladu i Skupštinu KS da riješe problem povrata školarina koji je zadao velike brige mnogim studentima.

Naime, pojedini fakulteti nisu refundirali troškove školarine studentima koji su imali prosjek ocjena osam i više te je zakazana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo za sutra, a na kojoj će se raspravljati i o ovoj temi.

“Nažalost, ne možemo biti zadovoljni kasnom reakcijom, s obzirom da se iz redova Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu već od prve prepreke koja se desila početkom 2023. godine urgiralo i tražilo rješenje ovog slučaja”, naveli su iz SPUS-a.

Neshvatljivo im je, kažu, da ovaj problem koji traje već mjesecima nije na vrijeme riješen, nego su studenti dovedeni do zida, pod prijetnjama da neće moći polagati ispite dok ne uplate školarine.

“Da bi situacija bila još više otežana, tim odbijanjem povrata školarina pogođeni su studenti fakulteta koji iziskuju najviše školarine, koje dosežu do sedam hiljada KM. Slušajući priču iz javnosti o bitnosti povećavanja broja školovanih mladih ljudi, nije nam jasno, ko i pod kojim težnjama pokušava da studentima oteža školovanje i omrzne njihovu državu”, ističu iz SPUS-a.

Prvog juna su, dodaju dostavili zahtjev za sastankom sa članovima Vlade KS na koji nikada nisu dobili odgovor.

“Pozivamo članove Vlade KS, zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i sve one koji imaju povezanost sa mogućnošću rješavanja problema neizvršenja povrata školarina studentima sa prosjekom iznad 8, na iznimnu odgovornost prema tim mladim ljudima koji će u budućnosti da budu osnova i oslonac razvoja naše nam domovine. Školarine studentima”, zaključuju iz SPUS-a.

Radio AS