Milion i 300 hiljada KM za poboljšanje zdravstvene zaštite braniteljske populacije

U cilju jačanja međusobne interresorne saradnje Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva zdravstva KS, resorni ministri Omer Osmanović i Haris Vranić danas su održali sastanak kojim su definisani zajednički projekti, a koji se tiču ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide.

Kako je vraćanje digniteta braniteljskoj populaciji osnovni postulat djelovanja Ministarstva za boračka pitanj, te briga o njima, današnji sastanak bio je i prilika da se razmijene ideje o narednim projektima. Nakon što su prethodno stambeno zbrinute porodice šehida i poginulih boraca, kako je pojasnio ministar Osmanović, Ministarstvo će kroz svoje naredne projekte fokus staviti na zdravstveno zbrinjavanje, prvenstveno ratnih vojnih invalida.  

Međusobna razmjena ideja i iskustava ministarstava za boračka pitanja i zdravstva KS rezultirala je potpisivanjem dva sporazuma, koji se tiču prvenstveno zdravstvenog zbrinjavanja braniteljske populacije s područja Kantona Sarajevo. Riječ je o kapitalnim projektima „Opremanje Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš”, koji je u ime bolnice potpisao prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, te finansiranje projekta „Dnevna bolnica za PTSP u okviru JU “Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“, koji je u ime klinike potpisala mr. Inga Lokmić-Pekić. Zajedničkom interresornom saradnjom dva minstarstva, inicirano je osiguranje sredstava za poboljšanje zdravstvene zaštite pripadnika boračke populacije. Ministri Osmanović i Vranić su izrazili zadovoljstvo uoči početka realizacije ova dva veoma bitna kapitalna projekta.

”Kako smo ranije i najavili, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za realizaciju kapitalnih projekata koji za cilj imaju sistemsko zbrinjavanja braniteljskih kategorija, onih u poznim godinama, ali i onih koji osjećaju posljedice rata, traume ili pak pate od određenih simptoma stresnih poremećaja. Želio bih da se zahvalim današnjim potpisnicima, prvenstveno ministru Vraniću za empatiju prema ovoj osjetljivoj kategoriji, te za napore koji su uloženi kako bi se osigurala potrebna sredstva za ovu namjenu. Empatija prema braniteljskoj populaciji veoma je važna jer ti ljudi često nose teret traumatičnih iskustava, fizičkih i emocionalnih povreda koje su pretrpjeli tokom svoje službe državi’’, istakao je ministar Osmanović.

Stvaranje sigurnog i inkluzivnog okruženja za veterane, te holističkog pristupa liječenju, kroz specijaliziranu skrb i podršku, osobama koje pate od PTSP-a potrebni su kako bi se razumjelo individualno iskustvo traume i kako bi se pružila odgovarajuća podrška braniteljskim kategorijama, rečeno je na današnjem svečanom potpisivanju.

Iz Budžeta Kantona Sarajevo za ova dva izuzetno važna kapitalna projekta izdvojeno je ukupno milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka. Od tog iznosa, za projekt Veteranskog odjela u Općoj bolnici planirano je 1.000.000 KM, dok je za projekt Dnevne bolnice za PTSP izdvojeno 300.000 KM.

Radio AS