Stanovnici Marijin Dvora pisali načelniku Mandiću: Zaustavite gradnju novih nebodera

Stanovnici sarajevskog naselja Marijin Dvoru uputili su otvoreno pismo načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću sa porukom da prvenstveno zaustavi planiranu gradnju tornja sa preko 20 spratova na području ovog naselja.

Oni su u svom pismu naveli da je Marijin Dvor već “zakrčen” tržnim centrima, visokim zgradama i automobilima. Ali, ono što za šta se sada mogu pobuniti jeste gradnja tornja od preko 20 spratova kod hotela Holiday u vezi koje su, kako navode, saznali iz medija.

“Podsjećamo vas da ste svoju izbornu kampanju počeli na Hastahani, gdje ste obećali da ćete s prostorom i ljudima opštine Centar graditi odnos potpuno drugačiji od onog koji su imali vaši prethodnici. Podsjećamo vas i na radionicu Urban Lab iz 2022. godine kad ste pozvali građanstvo da da svoj doprinos urbanoj transformaciji Bulevara Franca Lehara. Spominjali ste tada više zelenila, igrališta, kulturnih i rekreativnih sadržaja, a ne više betona. No netom obznanjeni planovi betoniranja i ovo malo preostalih slobodnih prostora govore suprotno. U to smo se prvo uvjerili na primjeru Crnog Vrha, gdje ste zdušno zagovarali gradnju i to u zoni koju je još uvijek važeći Urbanistički plan predvidio za gradski park. A sad je na redu Marijin Dvor”, navode stanari.

Potom ističu kako on kao načelnik ima načine, ali je i njegova dužnost da zaustavi “žrtvovanje” naselja pa i cijele općine “zarad bogaćenja kojekakvih biznis klanova, a kako se nedavno pokazalo, i pranja novca narko-kartela.

“Bjesomučna gradnja novih visokih zgrada omogućena je ukidanjem zaključka Skupštine Kantona Sarajevo o zaštiti ventilacionih koridora grada u sklopu borbe protiv zagađenog zraka. Širom grada ubrzano kreće gradnja novih nebodera zahvaljujući stavljanju van snage tog zaključka, oko čega se složila skupštinska većina koju, uz Narod i pravdu, Socijaldemokratsku partiju i Za nove generacije čini i vaša Naša stranka”, pišu stanovnici Marijin Dvora.

Za kraj, poručili su da očekuju da ih načelnik primi na sastanak kako bi saslušao njihove argumente.

“Smatramo to Vašom obavezom i dužnošću i očekujemo da nam se javite s prijedlogom termina sastanka najkasnije do četvrtka šestog juna”, poručili su.

Podsjetit ćemo da su stanovnici Marijin Dvora krajem maja organizovali proteste na kojem su izrazili nezadovoljstvo regulacionim planom i planiranom gradnjom novih nebodera.

Radio AS

Odgovori