Staru fiskulturnu salu OŠ „Vladislav Skarić“ zamijenit će nova

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održali su sastanak sa predstavnicima Vijeća roditelja i direktorom Osnovne škole „Vladislav Skarić“ Mehom Pirićem.

Na sastanku je dogovoreno formiranje radnog tijela sastavljenog od predstavnika Ministarstva, Općine, Zavoda za izgradnju KS, škole i roditelja, a koje će koordinirati sve aktivnosti u vezi rušenja objekta sale, sanacije klizišta, te izgradnje nove.

Kao što je javnost upoznata, na lokalitetu na kojem se nalazi škola evidentirano je klizište koje je ugrozilo objekat fiskulturne sale. Općina je finansirala izradu statičkog nalaza koji je pokazao da sala nije sigurna za upotrebu.

Zbog svega navedenog donesena je odluka da se objekat sale poruši, da se izvrši sanacija klizišta, te da se izgradi nova sala.

U međuvremenu pojavile su se zlonamjerne i neutemeljene priče da je na mjestu škole predviđena izgradnja stambeno-poslovnog objekta, te potpunog zatvaranja škole.

Načelnik Mandić je odbacio insinuacije da je fiskulturna sala zatvorena za upotrebu kako bi se zemljište prodalo privatnom investitoru.

“Na tom lokalitetu se ništa neće i ne može graditi bez konsenzusa i dogovora sa predstavnicima škole. Nijedan regulacioni plan u općini Centar ne može i neće biti usvojen bez široke javne rasprave. U ovom trenutku mi ne možemo obećati i dati rok za izgradnju nove sale, ali ono što mogu je dati čvrstu riječ da se na lokalitetu i u neposrednoj blizini škole neće ništa planirati i graditi bez odobrenja roditelja i uprave škole. Kada je Općina u pitanju ovaj projekat će biti prvi prioritet”, naglasio je načelnik Mandić dodajući još jednom da je Općina Centar izdvojila finansijska sredstva za sanaciju klizišta, obezbijedila monitoring klizišta i finansirala statički nalaz.

Načelnik je istakao i da je sanacija klizišta u isključivoj nadležnosti Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, ali da je Općina Centar obezbijedila sredstva.

Ministrica Hota-Muminović je kazala da je obezbjeđivanje sredstava najveća garancija da će sala biti izgrađena, ali da se u ovom trenutku o rokovima ne može govoriti.

Rialda Jarkoč-Memišević, predstavnica Vijeća roditelja OŠ „Vladislav Skarić“ je kazala da je zadovoljna današnjim sastankom gdje je u razgovoru sa načelnikom Mandićem i ministricom Hota-Muminović dobila čvrsta uvjerenja da se sala ne ruši kako bi se zemljište pripremilo za investitore i izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa. Kada je u pitanju izgradnja nove sale roditelji će dati maksimalnu podršku Općini i Ministarstvu.

Direktor Pirić je izrazio nadu da će sav posao biti završen u što kraćem roku jer sada učenici časove tjelesnog obavljaju u dvoranama KSC „Skenderija“, a loši vremenski uslovi koji trenutno vladaju stvaraju velike probleme prilikom odlaska učenika na časove.

Radio AS