Šteta najavio nastavak kupovine novih vozila za javni prijevoz i razvoj biciklističke infrastrukture

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je nastavak kupovine novih vozila, ekološki prihvatljivijih, za javni prijevoz te je i on obećao razvoj biciklističke infrastrukture.

O ovim pitanjima danas je razgovarao s predstavnicima Svjetske banke (WB), za koju je navedeno da je podržala ove projekte.

“Važno je konstantno pronalaziti rješenja za projekte koji su građanima važni kako bismo im omogućili ono što zaslužuju”, izjavio je Šteta.

Na sastanku su dogovoreni naredni koraci za realizaciju aktivnosti na ovim projektima, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je ranije ove sedmice također imao susret s predstavnicima Svjetske banke te je ponovo obećao da će se biciklistička infrastruktura razvijati. To je najavljivao i u ranijim javnim istupima.

Vlada Kantona Sarajevo je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za 34 miliona eura kupila 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler. Isporuka prvih tramvaja trebala bi početi sljedeće godine.

Kreditom također EBRD-a kupljeno je 35 novih trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM, a cijena jednog je više od pola miliona KM. Nekoliko vozila je već isporučeno i koriste se u javnom prijevozu. Očekuje se nastavak isporuke ovih vozila.

Kantonalno Ministarstvo saobraćaja i udruženje Giro di Sarajevo, uz pomoć Švedske, nedavno su kroz projekat za poboljšanje kvaliteta zraka IMPAQ proveli online anketu kojom se žele dobiti podaci potrebni za razvoj ove infrastrukture. Više od 1.800 građana je odgovorilo na anketu.

Prema procjeni Giro di Sarajeva, glavni grad ima 20 kilometara biciklističke staze koja nije uvezana u jednu mrežu.

Radio AS