U Zemaljskom muzeju BiH izložba “Lažni oblaci” posvećena zagađenju okoliša

Postavka je otvorena povodom realizacije projekta EUNIC Sarajevo i propituje probleme zagađenja okoliša kroz različite formate: filmske projekcije, diskusije, performanse, radionice za djecu.

Francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic je na konferenciji za medije danas podsjetila da je Evropa, pored ostalog, i veliki kulturni centar bogat dugom historijom naroda, sa ogromnim naslijeđem, raznolikošću, dinamikom umjetničkog i intelektualnog stvaralaštva.

“Kultura je naše zajedničko dobro, baš kao što je to i planeta. Zato je ova izložba izuzetan kulturni događaj. Okuplja 20 umjetnika iz 12 evropskih država, uključujući umjetnike iz BiH. Nudi nam jedinstvenu i izrazito bogatu panoramu. Svaki rad – akvarel, fotografija, video, kolaž, instalacija, predstavlja jedinstveni lični doprinos, pogled na različite aspekte ogromnih ekoloških izazova, sa kojima se svi suočavamo u BiH, Evropi i svijetu”, istakla je ambasadorica Toudic.

Predstavnici ambasada u BiH – Njemačke, Švedske, Austrije i Španije, ukazali su na aktualnu, tešku političku, ekonomsku i društvenu krizu u svijetu, na značajne klimatske promjene, ali i na akcije koje države, pojedinci, poduzimaju i iznalaze rješenja problema, te da ti napori daju dobre rezultate.

Izložba je primjer, istakli su, kako se umjetnici suočavaju s problemima. U tom smislu, kako je naglašeno, umjetnost je poziv na slobodu, duhovna hrana, a sve nam to treba u ovim teškim vremenima.

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić je rekla da izložba progovara o zajedničkom problemu, klimatskim promjenama, stoga su pružili podršku umjetnicima koji se na različite načine bore protiv različitih problema.

Kustosica Gabriele Mande Seith smatra da nema dovoljno rasprave o zagađenju životne sredine. Kao primjer, navela je da ružičasta prašina stvara romantične izlaske sunca ali je istina da je uzrokovana smogom.

“Umjetnički radovi izložbe “Lažni Oblaci” ističu štetnost koja se krije iza predivne ljepote oblaka”, navela je ona.

Osim izložbe, u Zemaljskom muzeju BiH će biti upriličen i prateći program koji istražuje ta pitanja kroz filmske projekcije i panel diskusiju u Kinu Meeting Point i Urban Design Studiju, performativna predavanja, radionice za djecu.

U ovim različitim formativma, “Lažni oblici” omogućavaju umjetnosti da ospori ono što razmišljanje usmjereno na profit obično umanjuje oblake koji truju okolinu, a kriju svoju toksičnu prirodu, zaključila je Mande Seith i izrazila nadu da će izložba i projekt doprinijeti većoj svijesti o zagađenju, njegovom porijeklu i efektima.

“Lažni oblaci” je projekt EUNIC Sarajevo Goethe-Instituta BiH, Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, Francuskog instituta BiH, Švedskog instituta, te ambasada Švedske i Španije u BiH, kao i Delegacije EU u BiH i saradnji sa Heinrich Boll Fondacijom u Sarajevu.

Radio AS