Šteta najavio nove projekte u javnom prevozu, među njima dodatna kupovina novih vozila

Nakon što je jučer ponovo izabran za ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta je najavio nastavak poboljšanja javnog prevoza.

Podsjetio je, između ostalog, na to da je u toku njegovog dosadašnjeg ministarskog mandata osigurano da mjesečne karte važe kod oba javna prevoznika, da učenici i studenti imaju besplatan javni prevoz, da je ponovo u funkciji 40 minibuskih i autobuskih linija za koje je naveo da godinama nisu bile u funkciji, da je uspostavljena željeznička linija od Sarajeva do Pazarića i Ilijaša, da je kupljeno 25 novih trolejbusa, da je kupljeno 15 novih tramvaja, da je rekonstruirana tramvajska pruga od Ilidže do Marijin Dvora te da je počela gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Istakao je i investicije u cestovnoj infrastrukturi te korake za poboljšanje u preduzeću u GRAS – jedan od njih jeste taj što je uplaćeno 52 miliona KM koje su radnici potraživali tužbama.

Najavio je da će sljedeće sedmice biti potpisan ugovor za produženje trolejbuske mreže do Vogošće, kao i dodatnu nabavku novih tramvaja i trolejbusa. Obećao je da će biti kupljeni novi autobusi i minibusi te je napomenuo da slijedi rekonstrukcija trolejbuskog i tramvajskog depoa.

Šteta je naglasio da će biti redefinisani mreža linija javnog prevoza i radnog vremena javnog prevoza. U planu je i uređenje terminala i stanica javnog prevoza. Također je podsjetio i na adaptivno upravljanje saobraćajem za koje je naveo da će se njime poboljšati saobraćaj u Kantonu Sarajevo.

Radio AS