Šteta: Pruga Ilidža – Marijin Dvor će biti završena u predviđenom roku, inače podnosim ostavku

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o dvije teme koje su ovih dana aktuelne – rekonstrukciji tramvajske pruge i novim vozilima trolejbuskog javnog prevoza.

Na press konferenciji održanoj u Centrali SDP-a, Šteta je rekao da su sve aktivnosti njega kao ministra saobraćaja, Vlade KS-a i SDP-a transparentni i da oni svakodnevno informišu javnost o projektima.

Šteta je rekao da u politiku nije ušao zarad ličnog interesa, već da popravi grad, kanton, društvo i državu.

“Svjestan sam da je politika ne toliko čista stvar, da ne kažem prljava. Svjestan sam da nekim ljudima odgovara nerad i konfuzija, međutim došla je jedna nova generacija političara koja je preuzela odgovornost da informiše javnost o svemu onome što pojedini nisu radili prethodnih 30 godina”, rekao je Šteta.

U njegovom dosadašnjem mandatu, ministarstvo saobraćaja je načinilo određene korake koji nisu bili poduzeti 60 godina – poput rekonstrukcije tramvajske pruge i nabavke trolejbusa.

“Tramvajska pruga u KS zadnjih 20 godina nije zadovoljavala osnovne sigurnosne kriterije. Da nismo krenuli u rekonstrukciju, morali bismo u potpunosti zaustaviti tramvajski saobraćaj”, dodaje.

“Tender za rekonstrukciju je završen u maju 2021. Radovi su krenuli krajem augusta prošle godine. Tačno 26. augusta je postavljena tabla sa svim informacijama i rokom završetka radova koji je planiran za 24 mjeseca. Pruga Ilidža – Marijin dvor će biti završena u roku, kako je i planirano, krajem augusta 2023.”, kaže on, dodajući da ćemo se dijelom pruge od Ilidže do Čengić vile voziti već krajem augusta ove godine.

Šteta je kazao da će podnijeti ostavku na ministarskoj funkciji ukoliko tramvajska pruga ne bude završena u predviđenom roku.

Šteta je prokomentariso i nabavku trolejbusa.

“Nakon 40 godina smo kupili nove trolejbuse u javnom prevozu koji su najsavremniji u ovom dijelu Evrope. Ta vozila nije kupio ni Adnan, ni SDP, već smo mi dobili mogućnost da zastupamo građane KS i da transparentno, jasno i javno upravljamo njihovim novcem”, ističe on.

Poručio je i da u Sarajevu saobraća trenutno 17 trolejbusa, a da je nabavljeno 35 novih.

Mnogi građani su “pobjegli” od javnog prevoza, zbog neadekvantih uslova i sigurnosti, a Vladi KS i ministarstvu saobraćaja je u cilju da vrati povjerenje građana u javni prevoz.

klix.ba

Radio AS