Štićenicima Dječijeg doma na Bjelavama podijeljeni novogodišnji paketići

Danas je u prostorijama Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama upriličen zabavni program kao tradicionalni način ispraćaja stare i dočeka Nove 2023. godine.

U ime Općine Centar programu su prisustvovali načelnik Srđan Mandić i pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić.

Ovom prilikom su za 88 štićenika Doma na Bjelavama podijeljeni novogodišnji paketići čiju nabavku je, između ostalih, finansirala i Općina Centar.

“Zahvalan sam Općini Centar i načelniku Mandiću na donaciji finansijskih sredstava za nabavku paketića. Osim zahvale za dosadašnju podršku našoj instituciji posebno moram istaknuti projekat ustupanja na korištenje stana u Titovoj ulici gdje je sad smješteno šest mališana iz doma raznih uzrasta. Projekat se pokazao jako uspješnim tako da su se djeca puno lakše socijalizovala u lokalnoj zajednici i društvu”, kazao je Tarik Smailbegović, direktor Dječijeg doma na Bjelavama.

“Ovo sada je najljepše vrijeme i najljepše doba godine kada se neke ružne stvari ostavljaju po strani i kada se radujemo dolasku Nove godine. Opština Centar želi da bude Opština za mlade i zaista puno aktivnosti u tom smislu i planiramo i realiziramo. Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama je jedna institucija koja decenijama ispunjava jednu vrlo važnu humanu misiju i nama je zadovoljstvo da se možemo odazvati pozivu da pomognemo u realizaciji projekata. Kao i svake godine doniramo finansijska sredstva za nabavku paketića kako bi i oni osjetili svu čar novogodišnjih praznika”, poručio je načelnik Mandić.

Djelatnost Doma odnosi se prije svega na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, kao i prihvat trudnica i prvorotkinja sa djecom do šest mjeseci starosti. Korisnici usluga Doma su djeca do navršenih 18 godina života. Na prijedlog Centra za socijalni rad, Dom prima i djecu kojoj je potrebno obezbijediti završetak započetog školovanja. Briga o djeci u Domu prvenstveno je usmjerena na artikulaciju dnevnih aktivnosti koje su usklađene prema uzrastu djece poštujući njihove razvojne sposobnosti i interes.

Radio AS