Stotine novih sadnica tuje i crnog bora u Gradskom parku Betanija

Inicijativa za šumarstvo i okoliš (FEA) danas je u sarajevskom Gradskom parku Betanija počela sadnju tuja i crnog bora povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Tuje su zasađene u saradnji sa UNDP-om BiH i općinom Centar, a u okviru projekta ”Akcija za zeleniji Gradski park Betanija” koji je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2.

Uime FEA-e Amina Trle Trbić Feni je kazala da su posadili stotinu sadnica, ali da je to samo početak u okviru projekta pošumljavanja Betanije.

“Izvršit ćemo dodatno pošumljavanje parka, izraditi informativno-edukativne mape, postaviti info table te raditi na podizanju svijesti o značaju zaštite okoliša posebno kod djece od 10 do 15 godina”, navela je Trle Trbić.

Park će biti obogaćen sa ukupno 500 sadnica tuje i crnog bora.

“Drveće je najbolja tehnologija za upijanje ugljika iz atmosfere i neutralisanje negatvnih utjecaja klimatskih promjena”, poručila je Trle Trbić.

Uime UNDP-a Nađa Čengić kazala je da i ova aktivnost skreće pažnju na štetnosti klimatskih promjena te govori o važnosti aktivnosti koje rade na ublažavanju tih promjena.

FENA

Radio AS