Studenti izašli na proteste, Forto: Tražimo konkretne zahtjeve, usvojit ćemo najbolju varijantu zakona

U Sarajevu je danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u organizaciji Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) održan protest protiv nacrta Zakona o visoko obrazovanju.

Danas se ispred zgrade Vlade KS okupilo više stotina studenata koji su jednoglasno i odlučno pozvali na povlačenje Nacrta Zakona, pozivajući pritom na ostavku ministrice Nikolić.

SPUS smatra da je nedavno usvojeni Nacrt Zakona isključivo u svrhu punjenja kantonalnog budžeta te da će se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti, kako su naveli, u ravan sa privatnim fakultetima. Pri stavu su da se ovim nacrtom zakona ne tretira korupcija. S obzirom na prethodno istaknuto, pozvali su vlast da povuče Nacrt Zakona.

Skupština KS je na sjednici održanoj 10. maja prihvatila Nacrt zakona o visokom obrazovanju, nakon čega će uslijediti ravne rasprave.

Kantonalna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić je tada kao ključne odrednice nacrta ovog zakona istakla objedinjavanje visokog obrazovanja, inovacija i poduzetništva, kao i snažnije otvaranje visokog obrazovanja prema društvu i globalnim procesima, digitalizacija te novi pristup nauci.

Na poziv studenata, premijer Vlade KS Edin Forto i ministrica Nikolić su napustili sjednicu Skupštine KS i izašli pred studente.

Tom prilikom, potcrtali su da će u pripremi ovog zakonskog rješenja rado saslušati zahtjeve studenata, te ih pozvali da iznesu konkretne zahtjeve, učestvuju u javnoj raspravi, odnosno da svoje prijedloge dostave pismeno.

“Ako imate bilo kakve konkretne intervencije spremni smo saslušati i eventualno usvojiti vaš zahtjev u okviru novog zakona. Bit će održan veći broj javnih rasprava, uključujući najmanje četiri termina na Fakultetu političkih nauka”, naveo je premijer Forto.

Prema njegovim riječima, Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine je zastario, te će novi u određenom prijedlogu biti u skupštinskoj proceduri.

“Nećemo zaustaviti donošenje novog zakona, pozivamo vas da učestvujete u procesu da se taj zakon usvoji u najboljoj mogućoj varijanti”, naveo je premijer Forto.

Ministrica Nikolić izrazila je zadovoljstvo da student žele bolje za sebe, te ih pozvala da zvanično dostave svoje sugestije i da prisustvuju raspravama, koje počinju od 30. maja. Prvi takav sastanak tada će biti održan u Homework HUB-u, a potom će uslijediti četiri okrugla stola na FPN, počevši od 2. juna.

“Želim izaći u susret svakom zakonu koji doprinosi prosperitetu i boljem životu studenata u Kantonu Sarajevo”, navela je ministrica Nikolić.

Navela je stav Senata Univerziteta u Sarajevu prema kojem podržavaju Zakon i navode da je dovoljno dobar za Nacrt, te je izrazila nadu da će i predstavnici UNSA učestvovati na javnim raspravama kako bi se u konačnici došlo do najboljeg zakonskog rješenja.

Radio AS