Studenti obilježili Dan sjećanja na žrtve u saobraćaju

Studentski parlament Univerziteta u u Sarajevu (SPUS) danas je organizovao prezentaciju projekta “Životi nisu brojevi”, te rezultata realizovane ankete pod nazivom “Vozač kao faktor bezbjednosti saobraćaja”, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve u saobraćaju.

Anketu su predstavili studenti – članovi i članice Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i Asocijacije studenata Fakulteta za saobraćaj i komunikacije “Feniks” u saradnji sa Udruženjem za promociju i bezbjednost saobraćaja “Every life counts”.

Predsjednica Asocijacije studenata Fakulteta za saobraćaj i komunikacije “Feniks” Almedina Čehić kazala je da je u anketi učestvovalo oko 400 studenata, odnosno mladih Kantona Sarajevo.

Anketa je, kako je istakla Čehić, pokazala da mladi i ne poštuju saobraćajnu kulturu niti pravila te da pretežno vole agresivnu vožnju.

“Smatramo da se to mora promijeniti, pogotovu u Kantonu Sarajevo, jer nažalost je veliki broj smrtnih slučajeva mladih ljudi, a ta tema mora postati svakodnevni dio života”, kazala je Čehić.

Predsjednik SPUS-a Imran Pašalić kazao je da je do ove inicijative došlo nakon nemilih scena na našim putevima gdje su žrtve ponajčešće upravo studenti.

“Bitno je da od nas studenata krene ta inicijativa, da se što više podiže svijest o saobraćajnoj kulturi. Zajedno sa studentskom asocijacijom saobraćajnog fakulteta odlučili smo pokrenuti jedan ovakav projekat”, kazao je Pašalić.

On je također kazao da je bitno krenuti od studenata i vidjeti i koliko su oni sami upoznati sa saobraćajnom kulturom, a onda se može uticati i na okruženje.

Pašalić je kazao da se na ovaj način pokušava doprijeti do lokalnih vlasti, onih koji odlučuju o tome kako bi napravili sigurnije okruženje za sve.

Predsjednik SPUS-a istaknuo je da ova organizacija kao najviše studentsko tijelo osjeća dužnost i odgovornost obilježiti Dan sjećanja na žrtve u saobraćaju i na taj način dati doprinos i apelovati na rješavanje problema bezbjednosti u saobraćaju.

Pašalić je povodom Dana sjećanja na žrtve u saobraćaju istaknuo da neće biti zaboravljene žrtve bahatih pojedinaca.

Predsjednik Udruženja za promociju i bezbjednost saobraćaja “Every life counts” Aladin Žunić naveo je da je do mladih vozača najlakše doći kroz promotivne video spotove.

“Danas omladina koristi društvene mreže za promovisanje bezobzirne, lude vožnje. I mi iste te mreže koristimo da dođemo do njih i da pošaljemo jasnu poruku šta sve može biti posljedica ukoliko se ne poštuju saobraćajna pravila i propisi. Pored studenata radimo i sa djecom, gdje nastojimo od ranog stadija da kod njih usadimo pojam saobraćajne kulture”, naveo je Žunić.

Današnjoj prezentaciji prisustvovala je i osoba sa trajnim invaliditetom Almedina Čamdžić iz Zavidovića.

Ona je kazala da je tu među studentima kako bi posvjedočila o posljedicama neodgovorne vožnje.

“Danas obilježavamo Dan žrtava saobraćaja pokušavajući da skrenemo pažnju mladima na posljedice koje se mogu desiti zbog nepažnje”, kazala je Čamdžić.

Ona je kazala da je zbog prebrze vožnje prije 24 godine kad je imala 19 godina i tek položila vozački ostala sa trajnim invaliditetom, kako kaže, zbog vlastitog neodgovornog ponašanja.

(FENA)

Radio AS