Studenti traže da se studentice koje su veličale ratne zločince isključe sa studija

Studenti Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu održali su proteste nakon sramotnog ponašanja njihovih kolegica koje su 11. jula putem društvenih mreža veličale ratne zločince.

Ovaj slučaj nije izolovan, kažu studenti, te su na sličan način trpjeli provokacije 9. januara. Slučaj je, kako tvrde novinarima, prijavljen fakultetu, ali niko nije snosio odgovornost.

Iz SPUS-a poručuju da ovaj put neće dozvoliti da šovinizam i fašizam ostanu zataškani.

Predsjednik SPUS-a Fauk Dević rekao je da je jedina adekvatna sankcija studenticama isključenje sa studija.

“Mi u ovakvoj situaciji na dan kada obilježavamo najbolniju tačku našeg bošnjačkog naroda imamo pojedine studente koji udaraju u tu našu najbolniju tačku. To su stvari koje ne smijemo prihvatiti da se dešavaju na našem Univerzitetu. Ovo trebaju biti akademski građani, zamislite kakvi će biti akademski građani koji ne poštuju zakone, historijske činjenice i koji ne poštuju svoje sugrađane koji su 11. jula bili pod velikim emotivnim bolom”, rekao je Dević.

Naglasio je da će SPUS tražiti najstrožije sankcionisanje kroz sve organe i tijela i da će pratiti razvoj ovog slučaja.

Prokomentarisao je i tvrdnje koje su studenata da je bilo provokacija i za 9. januar, ali da fakultet nije reagovao.

“Upoznati smo sa tim. Neki studenti su za 9. januar imali izlete šovinizma i fašizma, tražili smo kazne i tražimo ih i danas. Fakultet je protekli put dopustio da se to zataška, ovaj put se to neće dessiti”, naglasio je Dević.

Dekan ovog fakulteta Jasmin Ahić rekao je da je jučer podnio aktivnosti koje su u njegovoj nadležnosti te da je porenut postupak disciplinske odgovornosti studentica.

“Jučer nakon prijava od strane studenata fakulteta meni kao dekanu o nemilom događaju koji se navodno desio na društvenim mrežama, ja sam kao dekan podnio aktivnosti koje su u mojoj nadležnosti za utvrđivanje činjeničnog stanja. Kontaktirao sam studenta prodekana s kojim ću danas održati sastanak zajedno sa studentima koji su podnijeli prijavu. Pokrenut je postupak disciplinske odgovornosi i nakon okončanja postupka ćemo se obratiti javnosti i saopćiti odluku disciplinske komisije o eventualnim sankcijama”, naveo je Ahić.

Dodao je da sav materijal proslijediti nadležnom tužilaštvu s obzirom na osjetljivost slučaja.

Upitan da li je ranije bilo ovakvih slučajeva, odgovorio je negativno.

Podsjećamo, 11. jula, koji je proglašen Danom žalosti u FBiH z znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kako je screenshotom zabilježeno jedna od dvje studentice je u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta. “Story”, odnosno svoju Instagram priču objavila je u vidu opcije “bliski prijatelji” kojom dozvoljava da njena objava bude vidljiva samo određenim ljudima.

Druga studentica je objavila fotografiju zločinca Mladića na kojem je ispisan tekst “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”.

Navodno, neke njihove kolege sa fakulteta i prijatelji su reagovali na dati sadržaj, na šta je jedna od studentica odgovorila “Ma nek’ smo vas pobili”.

(Klix.ba)

Radio AS