Sutra na sceni SARTR-a premijera predstave “Phantom leg – postapokaliptična priča”

U subotu na sceni Sarajevskog ratnog teatra s početkom u 20 sati bit će izvedena premijera predstave “Phantom leg – postapokaliptična priča”, autorski projekat Thomasa Steyaerta.

Thomas Steyaert ovu predstavu definira kao distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču.

U “Fantomskoj nozi” izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog s osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerirajući osjećaj usamljenosti i traženja smisla.

Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji.

Poseban fokus će biti posvećen Thomasovoj najnovijoj fazi njegovog rada u kojoj se materijali/predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta.

Ova predstava se može posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva – pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrednosti i aspekata odnosa.

“Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo, postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija na čovječanstvo kakvo poznajemo i suočavanje sa zastrašujućom budućnošću, koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica”, ističe Steyaert.

Za izvedbu su zaduženi Ajra Branković, Belma Lizde Kurt, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Thomas Steyaert i Hana Zrno.

Reprize predstave “Phantom leg – postapokaliptična priča” zakazane su za 12. i 13. juni u 20 sati.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem telefona 033 664 070 ili slanjem poruke Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Radio AS