Sutra otvorenje izložbe ‘Diplomatija i umjetnost’

Izložba „Diplomatija i umjetnosti“, a povodom Dana bugarske diplomatske službe biće otvorena u utorak, 19. jula, u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Projekt provodi Državni kulturni institut Ministarstva vanjskih poslova Bugarske, Ambasada Republike Bugarske u Sarajevu, uz medijsko partnerstvo Bugarske telegrafske agencije, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Na izložbi će biti predstavljena 22 umjetnička djela etabliranih bugarskih umjetnika.

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske decenijama je stvaralo izvanredan fond likovnih umjetničkih djela. Samo u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Sofiji zbirka je brojala više od 400 radova, a u bugarskim diplomatskim misijama u inostranstvu bilo ih je izloženo skoro 2.000.

U Sarajevu će biti izložena djela autora koji su stvarali 40-ih i 50-ih godina – kao što su Konstantin Storkrov, Deyu Čokanov, Atanas Mihov, Zdravko Aleksandrov, Vasil Stoilov, zatim oni koji su stvarali 60-ih godina – Vladimir Manski, Vanja Decheva, Todor Dinov, Boris Nev, Vladimir Goev. Riječ je uglavnom o pejzažima. To se može objasniti specifičnom funkcijom umjetničkog fonda – stvaranje estetske atmosfere u službenim i službenim prostorijama Ministarstva i prekomorskih misija.

Istovremeno, prateći razvoj umjetničkog izražavanja tokom godina, otkrit ćemo i nove trendove 70-ih i 80-ih godina u umjetnosti sljedećih generacija. Oni su povezani s pojednostavljenjem umjetničke slike, izgradnjom nacionalnog stila s izvornim plastičnim interpretacijama, novom materijalnošću, pojavom asocijativnog slikarstva, jednobojnim slikama itd. U tu grupu spadaju djela Naydena Petkova, Andreja Doctorskog, Georgija Bozhilova, Yordana Kazamunskog, Svetlina Ruseva, zatim Georgija Baeva, Svilena Blazheva, Stoyana Tsanova, Velikog Marinčevskog, Ivana Mileva.

Popis autora predstavljenih na kolektivnoj izložbi završava Alzekom Mishevim. Njegova minijatura na dasci rekreira njegovu akciju “Plivaj preko Atlantika” (1979. – 1982.) kad je Mishev prešao Atlantski okean, plivajući desetke kilometara dnevno u bazenu prekomorskog broda „Kraljice Elizabete 2“. Putujuća izložba ranije je bila postavljena u Muzeju u Sofiji, a nakon Sarajeva nastavit će svoj put Balkanom.

Posjetioci izložbu u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH mogu pogledati do 29. jula.

Radio AS