Sutra raspisivanje poziva za sufinansiranje naučno-istraživačkih projekata u KS

Javni poziv Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo za sufinansiranje naučno-istraživačkih, umjetničko-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata i programa iz budžeta bit će raspisan sutra. U ovogodišnjem budžetu Kantona osigurana su 4.000.000 KM za naučno-istraživačku djelatnost i razvoj naučnog djelovanja.

Premijer KS-a Edin Forto je kazao da je Vlada i ove godine ispunila obećanje da će uvećati podršku naučno-istraživačkom i umjetničko-istraživačkom radu, jer je opredijeljena da sistemski pristupa izgradnji društva zasnovanog na znanju.

“U ovogodišnjem budžetu osigurano je 4.000.000 KM za naučno-istraživačku djelatnost i razvoj naučnog djelovanja, što je rekordni iznos, jer je do 2018. godine za ovu svrhu bilo izdvojeno 500.000 KM”, kazao je Forto.

Tvrdi da je bitno ulagati u nauku, jer sve svjetske razvijene ekonomije pokazuju da se ulaganje u nauku višetruko vraća.

Posebno je izdvojio projekt “Modul memorije opkoljenog Sarajeva”, za koji će biti izdvojeno 150.000 KM kroz koji će se realizirati naučno istraživanje prošlosti na temelju umjetničkog izraza kroz nove medije.

Kako je navela ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade KS Aleksandra Nikolić, sredstva su namijenjena za sufinansiranje projekata i programa koji daju doprinos razvoju naučno-istraživačkoj, umjetničkoistraživačkoj i istraživačkorazvojnoj djelatnosti.

Pojasnila je da će sredstva biti raspoređena kroz dva programa.

“Prvi program obuhvata jačanje i razvoj ljudskih resursa, administrativnih i istraživačkih kapaciteta, unapređenje međunarodne saradnje i umrežavanja, kao i jačanje sinergije između javne uprave, nauke i privrede kroz promoviranje novih pristupa u istraživanju i inovacijama. Za te svrhe je osigurano 300.000 KM”, kazala je.

Nikolić je naglasila da je dio ovog programa i projekt “Modul memorije opkoljenog Sarajeva” koji ima cilj očuvati sjećanje na tragičnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali i prepoznavanje kulturoloških i umjetničkih vrijednosti koje su nastale u periodu opsade Sarajeva.

U okviru drugog programa predviđeno je sufinansiranje naučno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata/programa od posebnog interesa za Kanton Sarajevo sredstvima u iznosu od 3.550.000 KM, od toga 2.800.000 za projekte koji će obuhvatiti teme iz svih oblasti nauke i umjetnosti i koji će doprinijeti povezivanju nauke i ekonomije, višem stepenu internacionalizacije i poticanju inovativnih pristupa istraživanju (RRI – Responsible Research and Innovation) u svim područjima kroz koja će biti demonstriran njihov utjecaj na razvoj društvene zajednice.

Radio AS