Svake nedjelje slobodan ulaz posjetiteljima Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu, uz podršku ASA Banke, pokrenuo je projekat pod sloganom “Idemo u muzej” u okviru kojeg će svake nedjelje do kraja mjeseca juna, ulaz za sve posjetitelje biti slobodan.

Ova simbolična inicijativa je nastavak saradnje Zemaljskog muzeja i najveće domaće banke koja kroz različite načine pruža podršku kulturnim institucijama u svim bh. gradovima.

Iz ASA Banke posebno ističu svoju posvećenost radu Zemaljskog muzeja sa kojim sarađuju na različitim projektima, a kroz inicijativu “Idemo u muzej” žele omogućiti građanima svih generacija da vide izuzetne postavke i eksponate koje Muzej nudi. Istovremno, aktivnostima na društvenim mrežama, saradnjom sa školama i vlastitim kanalima komunikacije, žele pomoći razvoju i promociji ove kulturne institucije, naglašavajući njen značaj posebno za mlade generacije.

U Zemaljskom muzeju je uvijek dostupno 20 gostujućih i stalnih postavki, te je za relativno kratko vrijeme moguće “prošetati” kroz prošlost BiH i pogledati eksponate iz najstarijih vemena pa do perioda srednjovjekovne kulture i bosanske kraljevske dinastije Kotromanić, ali i vidjeti etnološke zbirke čiji enterijeri dočaravaju atmosferu tradicionalnih gradskih kuća u osmanskom periodu. Između ostalog, ogromnu vrijednost u okviru Zemaljskog muzeja ima prelijepi botanički vrt sa više od 3000 biljnih vrsta među kojima su izloženi i neki od najreprezentativnijih primjeraka bosanskih stećaka. Jedinstvenim eksponatima i autentičnim postavkama, posjetioci muzeja obogatit će svoje znanje o historiji i posebnostima naše zemlje.

Direktor Zemljskog Muzeja, dr. sci. Mirsad Sijarić, istakao je kako izuzetno cijeni činjenicu da sve više kompanija prepoznaje značaj ulaganja u kulturno-historijsko naslijeđe BiH, te da vjeruje da će ova inicijativa biti podstrek mladima, obrazovnim institucijama i svim generacijama da češće posjete Zemaljski muzej i tako daju svoj doprinos njegovom opstanku i razvoju.

Radio AS