Sve spremno za veliko finale Sportskih igara mladih u Sarajevu

U periodu od 5. do 7. jula Sarajevo će biti centar zabave, druženja, takmičenja za 900 učesnika koji su stigli do velikog finalnog 12. Sportskih igara mladih. Pobjednici iz 45 bh. gradova, nakon regionalnih takmičenja te polufinalnih turnira održanih u Zenici, Srebrenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću, borit će se za titulu najboljih u državi i plasman na Međunarodno finale Igara koje će se u Splitu održati u augustu.

Kako se navodi u saopćenju, pokrovitelj regionalnih takmičenja je Vlada Federacije BiH, partneri velikog finala su Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Ilidža te Regional Cooperation Council, a specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH.

U saradnji sa UEFA Foundation for children, Igre i ove godine ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom, a na velikom finalu će biti organizovana i interaktivno-edukativna radionica sa predstavnicima Regional Cooperation Councila kako bi se naglasio značaj obrazovanja mladih ali i uloga svih nas u osnaživanju djevojčica.

Nakon regionalnih takmičenja stigao je red na polufinala u Mostaru, Tuzli, Bihaću i Zenici, a najveći motiv za sve učesnike bilo je dugo iščekivano finale u Sarajevu.

Na velikom finalu, pored samih takmičenja, djevojčice i dječaci će imati priliku učiti o zaštiti životne sredine, ekologiji i reciklaži zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH kao i kroz projekat „Zero Waste – Budi dio igre čuvajmo našu planetu“.

Posebno iznenađenje za sve pobjednike koji su stigli do velikog finala u Sarajevu biće originalni FIBA Eurobasket trofej, namijenjen košarkaškom prvaku Evrope, koji će biti gost velikog finala Igara u Sarajevu.

Radio AS