Sve više penzionera korisnika Narodne kuhinje, Općina Stari Grad osigurala 40.000 KM za obroke

Narodna kuhinja Stari Grad – Tetka Zilha osnovana je 27.marta 1992. godine, u vrijeme kada je Sarajevo bilo pod opsadom, nije bilo hrane i u gradu nije postojala nijedna javna kuhinja koja bi nahranila gladne, bolesne, nemoćne. Narodna kuhinja je tada bila spas za mnoge, a nažalost, i danas je. Smještena u srcu Baščaršije, u ulici Halači, Narodna kuhinja i danas radi s jednim jedinim ciljem – da niko ko pokuca na njihova vrata ne ostane gladan.

Nažalost, korisnika i potreba je sve više, a prema riječima Amira Radeljaša, predsjednika Narodne kuhinje, iz dana u dan sve je veći broj penzionera sa minimalnim primanjima koji pokucaju na njihova vrata. Iako su vrata Narodne kuhinje Stari Grad otvorena za korisnike iz cijelog Kantona Sarajevo, pa i šire, Općina Stari Grad Sarajevo je jedina lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja kontinuirano finansira rad kuhinje i na godišnjem nivou za njen rad izdvaja 40.000 KM. I za 2023. godinu osigurana su sredstva, a ugovor o finansiranju potpisali su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Narodne kuhinje Stari Grad – Tetka Zilha Amir Radeljaš.

“Trenutno imamo oko 630 korisnika. Za nas je svaki vid donacije dobrodošao, pogotovo podrška koji imamo od načelnika Ibrahima Hadžibajrića. To mnogo znači i iz razloga što u posljednje vrijeme u Narodnu kuhinju dolazi dosta ljudi koji nisu redovni registrovani korisnici. Pretežno su to penzioneri sa minimalnim ili nikakvim primanjima. Ne želimo nikoga vratiti sa naših vrata. Zahvaljujući sredstvima od Općine Stari Grad imamo sasvim dovoljno za sve koji nam se obrate,” ispričao je Radeljaš. Dodao je da je od velikog značaja to što imaju kontinuiranu podršku Općine na čemu se posebno zahvaljuju načelniku Hadžibajriću, te da bi bilo dobro kada bi im i druge institucije pomagale kao sto to radi načelnik Hadžibajrić.

Načelnik Hadžibajrić je potvrdio da Narodna kuhinja Stari Grad-Tetka Zilha uvijek može računati na podršku Općine Stari Grad jer imaju zajedničku misiju, a to je pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva. “Ono što radi Narodna kuhinja Stari Grad-Tetka Zilha ima ogroman značaj za građane u stanju potrebe, one koji ne mogu sebi priuštiti obrok ili o njima nema ko da brine i da im sprema obroke. Zato je značaj ove kuhinje ogroman i na nas će uvijek moći računati. Žao mi je što se broj njihovih korisnika povećava jer bih volio kada bi se broj smanjivao, ali nažalost to nije tako. Zato moramo svi pomagati, da niko ne ostane gladan i da kuhinja uvijek ima otvorena vrata za sve kojima je potrebna,” poručio je načelnik Hadžibajrić. Također, najavio je da će Općina Stari Grad pomoći u sanaciji prostorija Narodne kuhinje, te finansirati radove na tekućem održavanju kako bi se poboljšali uslovi za rad osoblja, ali i za korisnike.

Kako se bliži mjesec ramazan iz Narodne kuhinje Stari Grad-tetka Zilha najavili su da će se potruditi da obezbijede kvalitetne obroke za sve postače. “Tako je radila i rahmetli Tetka Zilha svake godine. Ona je ostavila veliki trag i pečat u radu ove kuhinje i moramo nastaviti njenim putem“, najavio je Radeljaš.

Radio AS