Svi dokumenti za ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu će se moći izvaditi u šalter sali Općine Centar

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta adaptacije šalter sale Općine Centar.

Kako je navedeno ovom prilikom, nakon skoro 20 godina se kreće u rekonstrukciju šalter sale, koja će uveliko olakšati uslugu građanima koji žive na području općine Centar, a u okviru koje će se nalaziti i odjeljenje MUP-a KS. Kada se projekat realizira, građani će na jednom mjestu moći izvaditi dokumente i predati zahtjeve za ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu.

Projekt podrazumijeva pružanje usluga iz oblasti javnih isprava za građane sa prijavljenim prebivalištem ili boravištem na području Općine Centar – prijem, obrada, izdavanje ličnih karata, vozačkih dozvola, prijem zahtjeva za izdavanje putnih isprava, prijem obrada i izdavanje svih vrsta uvjerenja i potvrda iz ovih oblasti, izvršenje zaštitnih mjera, akvizicija biometrijskih podataka, kao i sve usluge iz oblasti matičnih knjiga na jednom mjestu.

Ministar Katica zahvalio se načelniku Mandiću, općinskoj administraciji i uposlenicima MUP-a KS na učinjenim naporima da građani u što skorijem roku dobiju ovu uslugu.

“Idemo u susret građanima. Naš ideal je da svaka usluga bude dostupna na jednom mjestu kako bi što više olakšali građanima. U ovom slučaju radi se o sinergiji dvije institucije, Općine Centar i MUP-a KS, i izuzetno je zadovoljstvo što smo započeli realizaciju ovog važnog projekta”, rekao je ministar Katica.

Vrijednost projekta iznosi oko 300.000 KM, od čega će MUP KS izdvojiti 100.000. Kako su naveli potpisnici ugovora, očekivanja su da radovi budu završeni do kraja ove godine.

“Bilo je krajnje vrijeme da se krene sa rekonstrukcijom, jer su nam kapaciteti dosta ograničeni. Prije osam mjeseci imali smo sastanak sa ministrom Katicom, kada je iskazana potreba za otvaranjem punkta, gdje ćemo osim nove šalter sale istovremeno imati i odjeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Mislim da je ovo usluga koja nam je trebala i vrlo je važna našim korisnicima”, rekao je načelnik Mandić i dodao da Općina u narednih mjesec dana, u namjeri da smanji gužve, kreće sa pilot projektom gdje će u pet najudaljenijih mjesnih zajednica građanima omogućiti ovjeru dokumenata u samim mjesnim zajednicama.

Radio AS