Svjetska banka pomoći će Kantonu Sarajevo u poboljšanju kvalitete zraka

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk primio je jučer šefa Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Christophera Sheldona, sa kojim je razgovarao o projektima koje KS realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom.

U fokusu su bili projekti koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta zraka u KS, a kako je istakao premijer Uk, već je dogovoreno u kojem smjeru će ići njihova realizacija.

“Radi se o nabavci deset autobusa, od kojih su tri električna, a sedam sa dizel motorima sa najvećim ekološkim standardima, odnosno EURO 6 normom umjesto dosadašnjih EURO 2. S druge strane, dio finansijske podrške odnosi se na promjenu načina zagrijavanja individualnih stambenih objekata, sa akcentom prelaska na toplotne pumpe te sistem grijanja po principu korištenja peleta kao resursa”, rekao je Uk.

Istakao je veliku zahvalnost Svjetskoj banci što podržava Kanton Sarajevo u projektima koji imaju za cilj povećanje kvaliteta života građana, posebno kada je u pitanju poboljšanje kvalitete zraka, te u projektima koji se odnose na izgradnju mreže biciklističkih staza.

Na sastanku se razgovaralo i o ideji uspostavljanja “zone niske emisije” u Sarajevu, koja bi obuhvatala opštine Centar i Stari Grad.

Radio AS