Svjetski dan bicikala: Ekonomski i ekološki prihvatljivo sredstvo koje povoljno utiče na zdravlje

Danas se obilježava Svjetski dan bicikala, a vožnja ovim prevozim sredstvom u gradskim sredinama, ali i daleko od gradske vreve, sve je popularnija u posljednjih nekoliko godina.

Iako su ljudi oduvijek vozili bicikla, njihovo korištenje je postalo posebno izražajno u vrijeme pandemije koronavirusa kada su se mnogi odlučili na nekorištenje javnog prijevoza kako bi se spriječilo širenje zaraze i zaštitili svoje zdravlje.

Vožnja biciklom ne samo da je ekonomski i ekološki prihvatljiva, nego povoljno utiče i na ljudsko zdravlje, a i biciklisti i prodavci primjećuju kako je ovaj vid prevoza sve popularniji.

Generalna skupština UN-a na zasjedanju u aprilu 2018. godine proglasila je 3. juni Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Rezolucijom usvojenom na zasjedanju ističu se prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

Radio AS