Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: Značaj prevencije i pravovremenog testiranja

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, koji se obilježava 1. decembra, prilika je za podsjećanje na značaj prevencije, pravovremenog testiranja i liječenja ove kao i drugih spolno i krvlju prenosivih bolesti.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji koju je u Sarajevu organiziralo Društvo Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine (CKBiH) u saradnji s partnerskim organizacijama i javnozdravstvenim ustanovama.

Kako je rečeno, pravovremeno testiranje omogućava rano otkrivanje HIV-a i pruža priliku za ranu intervenciju i liječenje, te, istovremeno, smanjuje rizik od transmisije infekcije, a čime se stvaraju uvjeti za zaustavljanje širenja HIV-a.

Koordinator za zdravlje, njegu i prvu pomoć u Društvu CKBiH Jasmin Nikšić kazao je kako su se Bosna i Hercegovina, njene institucije i organizacije i ove godine pridružili globalnoj kampanji borbe protiv HIV/AIDS-a, a s ciljem podizanja svijesti i animiranja stanovništva za, prije svega, preveniranje te opake bolesti.

Dodao je kako se u tom pogledu poseban akcenat stavlja na aktivnosti na nivou lokalnih zajednica, uključujući edukaciju, testiranje i distribuciju promotivnog materijala.

Na značaj pravovremenog djelovanja u borbi protiv HIV/AIDS-a ukazao je i direktor Udruženja ‘Partnerstvo za zdravlje’ Damir Laličić, upozoravajući kako je u Bosni i Hercegovini u 2023. godini registrirano 39 novih slučajeva, od čega je kod 14 osoba AIDS već razvijen.

Ocijenio je kako glavni problem predstavlja činjenica da se u značajnom broju zaraženi kasno testiraju, nerijetko, u periodu kada je bolest već u poodmakloj fazi, a što komplicira liječenje AIDS-a, kao i pratećih komlikacija.

Šefica Odjela za HIV, febrilna i imunokompromitirana stanja Klinike za infektivne bolesti KCUS-a dr. infektolog Belma Gazibara ističe kako je ova klinika referentni centar u FBiH za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje.

Istovremeno, potcrtava kako se, uz aktueliziranje preventivnog djelovanja i pravovremenog tretmana oboljelih, potrebno angažirati na suzbijanju diskriminacije/stigme HIV pozitivnih osoba, pojave koja je prisutna, nerijetko, i kod zdravstvenih radnika.

Kako je istaknuto, u određenom broju bh. gradova – Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Banjoj Luci… bit će organizirani štandovi na kojima će se moći besplatno i anonimno testirati na hepatitis B i C i na HIV te dijeliti promotivno-obrazovni materijal, kao i red ribon mašnice.

U Sarajevu svi, koji su zainteresirani, mogu izvršiti testiranja u Importanne centru, Sarajevo City Center – SCC i Alta shopping centru.

Inače, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 1. decembar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, počevši od 1988. godine.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a ove godine se obilježava pod sloganom “Neka zajednice vode/prepustimo vodstvo zajednici” (engl. Let communities lead), a kako bi se istaknuo ključni utjecaj koji su lokalne zajednice imale na oblikovanje odgovora na HIV, kao i globalno zdravlje u cjelini.

(FENA)

Radio AS