Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Daruj krv, daruj plazmu, spasi život

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juni. Ove godine, ovaj datum obilježava se pod motom “Daruj krv, daruj plazmu, spasi život i čini to često”, saopštio je Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

Cilj je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica, a kojem značajno doprinose dobrovoljni i neplaćeni davaoci krvi.

Ovaj dan prilika je i da se vlade i odgovorni zdravstveni radnici pozovu na akciju kako bi osigurali adekvatne resurse za povećanje prikupljanja krvi, ali i kako bi podržali službe za transfuziju krvi i organizacije koje rade na animiranju građana.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je oko 600 akcija, a prikupljeno je oko 30.000 jedinica krvi.

“Zahvaljujem se svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su se u prethodnom periodu odlučili za ovaj humani čin, posebno onim kojim je to bio prvi put, a takvih je 2.300 na akcijama Crvenog križa širom Federacije BiH. Pozivam vas da zajedno širimo mrežu dobrovoljnih davalaca krvi. Darujte krv, bezbolno je, jednostavno, sigurno i nekome će spasiti život”, poručio je sekretar Crvenog križa FBiH Daniel Tučić.

Crveni križ sa svojom strukturom teži ka osnaživanju programa promocije, animacije i motivacije u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi. S tim u vezi širom Federacije BiH danas će biti organizirane akcije darivanja krvi. Pored ostalog, krv danas možete darovati u Sarajevu na dvije lokacije – u prostorijama Crvenog križa općine Stari Grad i hotelu Hills na Ilidži, u Bihaću u bolnici “Dr Irfan Ljubijankić”, u Tuzli u Medžlisu Islamske zajednice…

Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi.

Radio AS