Svjetski sajam nauke, inovacija i kreacija 28. i 29. maja u Sarajevu

Jedan od najvećih svjetskih sajmova nauke, inovacija i kreacija – prvi Sarajevo Maker Faire, bit će održan 28. i 29. maja u Domu mladih i na platou Skenderija u Sarajevu, u organizaciji Asocijacije FabLab.

Na Maker Faireu, koji slavi nauku, kreativnost i inovativnost, bit će predstavljeno oko 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine i cijele regije.

“Upoznat ćete zabavno lice nauke kroz niz STEM radionica, edukativni escape room i zakoračiti u virtualni svijet uz upotrebu najsavremenije VR opreme. Bit će tu zaista fantastičnih stvari za vidjeti: od studentske formule, RISC i FPGA računara, robota za uništavanje mina, velikih 3D printera, a bit će organizirano i više od 20 radionica za najmlađe od četiri do 18 godina”, poručuju iz FabLaba.

Najveći show na Zemlji, kako ga zovu, izložba je izuma, kreativnosti i ljudske snalažljivosti, interesantna za cijelu porodicu. Maker Faire je okupljanje fascinantnih, znatiželjnih ljudi koji vole da stvaraju i koji rado prezentiraju svoj rad. Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker Faire je mjesto za sve mejkere koji žele da pokažu svoje hobije, eksperimente, projekte i raznovrsna umijeća, saopćili su organizatori.

Za sve posjetioce ulaz je besplatan.

Sajam Sarajevo Maker Faire bit će otvoren za posjetioce u subotu, 28. maja od 10.00 do 18.00 sati, a u nedjelju 29. maja od 10.00 do 15.00 sati. 

Radio AS