Terović: Plan je postaviti 100 boksova u narednih 10 dana i izgorjelu pijacu što prije vratiti u funkciju

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar privrede Zlatko Mijatović i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević održali su danas sastanak s direktorom KJKP “Tržnice-pijace Sarajevo” Jasminom Terovićem te nekoliko zakupaca, kako bi razgovarali o modalitetima pomoći nakon nedjeljnog požara na pijaci “Kvadrant”.

Direktor Terović ovom prilikom informirao je prisutne o trenutnom stanju, kazavši da je počelo čišćenje terena te je premijera i ministre zamolio da im, u procesu odvoza velike količine materijala, pomognu druga javna preduzeća te policija, kako bi taj posao bio obavljen što prije.

Namjera je, kako je naveo direktor Terović, lokaciju što prije ponovo staviti u funkciju. Iznio je plan da nakon ovosedmičnog čišćenja terena u narednih 10-ak dana postave oko 100 novih boksova, kako bi zakupci što prije ponovo počeli raditi.

Premijer Uk i ministri Mijatović i Bečarević obećali su svu neophodnu pomoć kantonalnih preduzeća u čišćenju. Također su prisutne informisali da Vlada užurbano traži modalitete da pomogne zakupcima, odnosno radnicima koji su radili na ovoj pijaci.

“Užurbano razmatramo sve mogućnosti i zakonske resurse i u narednih nekoliko dana Vlada će izaći s tim prijedlogom”, poručili su premijer i ministri, navodeći da biraju rješenje koje će biti najpravednije i koje će omogućiti onima koji su pretrpjeli štetu da što lakše prebrode situaciju i ponovo počnu raditi.

Radio AS