Testiranje inteligencije u Sarajevu i Banjoj Luci u aprilu, u organizaciji Mense BiH

Mensa BiH organizuje testiranje inteligencije u Banjoj Luci, u subotu, 22. aprila 2023. godine, i u Sarajevu, u subotu, 29. aprila 2023. godine.

Testiranje u Banjoj Luci održaće se u terminu od 12:00 časova na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (Univerzitetski grad, Bulevar vojvode Petra Bojovića 1a). Prijave se vrše isključivo online putem sljedećeg formulara, najkasnije do četvrtka, 20. aprila 2023. do 15 sati.

Testiranje u Sarajevu održaće se u terminu od 12:00 časova na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Zmaja od Bosne 8 – Kampus Univerziteta u Sarajevu). Prijave se vrše isključivo online putem sljedećeg formulara, najkasnije do četvrtka, 27. aprila 2023. do 15 sati.

Također, formulari za prijave za testiranje se mogu naći i na sljedećoj stranici.

Cijena testiranja je 30 KM. Uplate se vrše prije testiranja na žiro račun organizacije. Nakon prijave, kandidatu će se dostaviti instrukcije za plaćanje. Broj mjesta je ograničen i uplatom ste svoje mjesto zagarantovali.

Prijava na licu mjesta nije moguća, zato rezervišite svoje mjesto na vrijeme!

Testiranju mogu pristupiti samo osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na testiranje je neophodno donijeti neki lični dokument sa fotografijom radi identifikacije i provjere datuma rođenja! U suprotnom, nije moguće pristupiti polaganju testa.

Naglašavamo da su rezultati povjerljivi i poznati samo psihologu Mense BiH i samom kandidatu. Rezultati se dostavljaju isključivo kandidatu, putem elektronske pošte.

Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija na: https://mensa.ba/testiranje/ ili na e-mail: testiranja@mensa.ba.

Šta je Mensa?

Mensa (lat. mensa – sto) je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Osnovana je 1946. godine u Engleskoj. Njeni osnivači su australijski advokat Roland Beril (engl. Roland Berrill) i engleski naučnik dr Lanselot Ver (engl. Lancelot Ware), čija ideja je bila da stvore udruženje za natprosječno inteligentne osobe koje će biti potpuno apolitično i oslobođeno svih rasnih i religioznih razlika. Mensa širom svijeta okuplja hiljade osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2% opšte/ukupne populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Osnovni i jedini uslov za članstvo jeste da se posjeduje količnik/kvocijent inteligencije od 133 ili više po Bineovoj (Vekslerovoj), odnosno 148 ili više po Katelovoj skali koji se postiže ostvarivanjem rezultata na standardizovanom IQ testu višim od onoga koji postiže 98 posto opće/ukupne populacije.

Iako u javnosti postoji mit o Mensi kao udruženju ‘genijalaca’ ili ‘izuzetnih intelektualaca’, u realnosti je stvar bitno drugačija jer kroz udruženje osobe visokog IQ samo imaju mogućnost da upoznaju osobe sličnih potencijala, da se s njima druže, razmjenjuju ideje i iskustva, i ukoliko žele, da pokreću zajedničke projekte ozbiljnog ili zabavnog karaktera.

Jako je važno naglasiti da je visok IQ samo potencijal za ostvarivanje velikih rezultata i nikako NE predstavlja sinonim za pamet iako javnost često tako doživljava članove Mense.

Testiranje

Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje. Zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima. Testovi se rade u kontrolisanim uslovima pod nadzorom ovlaštenog psihologa Mense BiH. Mensa BiH je omogućila svim zainteresovanim kandidatima da prije službenog testiranja provjere svoj IQ putem mobilne aplikacije (samo za Android) ili putem web aplikacije (za sve ostale uređaje). Rezultati ovog probnog testa daju samo okvirni rezultat IQ-a. Za tačan rezultat i validan dokument potrebno je pristupiti službenom Mensa testiranju.

Testiranje je moguće samo za osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na test je moguće izaći najviše tri puta tokom života i razmak između testiranja mora biti najmanje godinu dana.

Radio AS