Ministrica Softić Kadenić i ambasador Hunn: Razgovarano o saradnji između Kantona Bern i Kantona Sarajevo

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić ugostila je danas ambasadora Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniela Hunna. 

Na sastanku se razgovaralo o modalitetima potencijalne saradnje između Kantona Bern i Kantona Sarajevo posebno imajući u vidu njihove slične geografske, klimatske, ali i administrativne karakteristike. 

Bern je glavni grad Švicarske koja je u velikoj mjeri decentralizirana i multikulturalna država što stvara pretpostavku da bi eventualna saradnja omogućila Kantonu Sarajevo implementaciju efikasnijih rješenja, posebno u kontekstu urbane mobilnosti i komunalnih usluga. 

Ovom prilikom je istaknuta dobra dosadašnja saradnja i velika pomoć Švicarske kroz različite projekte, posebno one iz resora Ministarstva saobraćaja KS, ali i iz oblasti koje su u nadležnosti Zavoda za planiranje razvoja KS.  

Iskazan je i interes za saradnju povodom obilježavanja 40 godina od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu, gdje bi eventualno učešće uzeli i švicarski sportisti koji su se takmičili u različitim zimskim disciplinama tokom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu održanim 1984. godine. 

Ministrica Softić Kadenić je u ovom smislu istakla kako je Vlada Kantona Sarajevo opredjeljena da preduzme dalje konkretne i formalne korake ka ostvarenju moguće saradnje na različitim poljima između Kantona Bern i Kantona Sarajevo.

Radio AS