Treći po redu: Postavljena reklama na još jedan novi sarajevski trolejbus

Postavljena je reklama na još jedan novi sarajevski trolejbus. Ovo je treći po redu novi trolejbus koji nije više unificiran nakon lijepljenja reklame, objavljeno je na Instagram profilu gp.sarajevo.

Trend postavljanja reklama na nove trolejbuse, koji su nedavno stigli u Sarajevo i koji su plaćeni 30 miliona KM, ne prestaje uprkos ranijim apelima članova foruma Gradskiprevoz.org (gp.sarajevo) koji su pozivali nadležne da spriječe uništavanje potpuno novih vozila.

Naime, lijepljenjem reklama novi trolejbusi više nisu unificirani, iako su nadležni obećali da će sva nova vozila biti prepoznatljive žute boje i bez reklama. Također, skidanjem reklama dolazi i do oštećenja laka na novim vozilima koja su još uvijek pod garancijom.

Iz foruma Gradskiprevoz.org pozvali su resornog ministra Adnana Štetu, premijera Nihada Uka i Vladu Kantona Sarajevo da zaustave uništavanje novih vozila lijepljenjem reklama.

Također, upitno je ko je dozvolio postavljanje reklama na nova vozila i da li je preduzeće GRAS izdalo prostor za njihovo lijepljenje, s obzirom na to da novi trolejbusi nisu u vlasništvu GRAS-a, već ih je Vlada KS dala GRAS-u na privremeno korištenje do osnivanja novog javnog preduzeća za prevoz, kojem će zvanično pripadati ova vozila i u čijem će vlasništvu biti sva nova ekološka vozila javnog prevoza.

Podsjećamo, Kanton Sarajevo je kupio 25 trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM. Koštali su 30 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Najavljena je kupovina još deset trolejbusa, a jedan od razloga za to jeste i najavljeno produženje trolejbuske linije do Vogošće. Za tu kupovinu biće raspisan novi tender.

(Radio AS Sarajevo)

Radio AS