Trideset godina od spaljivanja Vijećnice: Večeras koncert No Borders Orchestra

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice od granatiranja i spaljivanja sarajevske Vijećnice, večeras će u auli ovog zdanja biti upriličen koncert ‘No Borders Orchestra’ (NBO), koji predstavlja jedinstven ansambl prepoznatljiv po spoju savremene i klasične muzike, te privrženosti univerzalnim civilizacijskim vrijednostima – promoviranju mira i razumjevanja među ljudima.

Najavljeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, na kojoj su dužnosnici Kantona Sarajevo (KS) poželjeli dobrodošlicu članovima NBO-a, te iskazali zadovoljstvo što će i na ovaj način, putem kulture, biti obilježena tužna godišnjica stradanja Vijećnice.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je tim povodom kazao kako se ovim koncertom kao svojevrsnim poklonom građanima čuva sjećanje, te istovremeno otvara perspektiva za pogled u budućnost.

“Nije bilo boljeg načina da to uradimo nego sa NBO-om, orkestrom koji je sastavljen od vrhunskih umjetnika iz cijele regije, koji putuju Evropom i šire saradnju, razumjevanje i toleranciju”, istakao je Forto.

Zahvalnost i dobrodošlicu prijateljima iz NBO-a iskazao je i kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić, napominjući kako naziv orkestra dovoljno govori, te da za njegove članove granice ne postoje.

Ponosan sam i počastvovan da možemo kao Vlada i resorno ministarstvo podržati ovaj projekat, koji zajedno sa našim prijateljima iz NBO-a koproducira Narodno pozorište Sarajevo – kazao je Avdić.

Održavanje spomenutog koncerta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pozdravio je i direktor JP Sarajevo Bakir Hadžiomerović uz uvjerenje da će članovi NBO-a iz Sarajeva ponijeti najljepše utiske i emocije.

“Siguran sam da će večerašnji događaj biti jedan od najljepših u ovoj godini”, kazao je Hadžiomerović, izražavajući uvjerenje da će koncert okupiti veliki broj građana i proteći u ugodnoj atmosferi.

Dirigent i umjetnički direktor NBO-a Premil Petrović podsjetio ja kako ovaj orkestar već četvrti put gostuje u Sarajevu, te da su svi koncerti u glavnom gradu BiH bili posebni, a da je ovaj put povod tužan, ali i da im je čast da učestvuju u obilježavanju 30 godina od granatiranja Vijećnice.

“U našem regionu osnovne emocije već 30 godina, nažalost, su strah od drugog i mržnja. Paljenje Vijećnice, bombardovanje Sarajeva i genocid u Srebrenici su radikalni izraz upravo toga”, kazao je Petrović, podsjećajući na društvenu misiju NBO-a koji tome suprotstavlja ljubav i predstavlja primjer kako ljudi sa ovih prostora mogu da budu i djeluju zajedno.

Iskustvo angažmana u NBO-u podijelili su i kompozitor Davor Branimir Vincze i Špela Masnik, članica ovog orkestra, naglašavajući kako to iskustvo svjedoči o međusobnom poštovanju, kreativnoj atmosferi, otvorenosti za drugo i drugačije.

Istovremeno, izrazili su zadovoljstvo šro su u prilici nastupiti u prostoru, kakav je sarajevska Vijećnica, uz svu simboliku i pozitivnu sinergiju koju ovaj arhitektonski dragulj nudi.

Prema programu koncerta bit će izvedena djela muzičkih velikana – Johanna Sebastiana Bacha, Franza Schuberta, Edwarda Elgara i Gustava Mahlera, te savremenih kompozitora – Isidora Žebeljana, Steve Reicha i Arvo Pärta. 

Specijalno za ovu priliku kompozitor Davor Branimir Vincze napisao je kompoziciju “The Wound is the Place where the Light enters You”, inspiriran istoimenom pjesmom filozofa Rumija.

Koncert u glavnom gradu BiH bit će održan pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo. Vijećnica, kao mjesto održavanja koncerta, odabrana je kao doprinos obilježavanju 30. godišnjice od kada je zapaljena granatom, ispaljenom s položaja VRS-a.

U višednevnom požaru koji je buknuo u noći sa 25. na 26. august 1992. godine izgorjelo je više od dva miliona knjiga, publikacija i rukopisa neprocjenjive vrijednosti.

Obilježavanje tužne godišnjice, propraćeno je brojnim i raznovrsnim sadržajima, a osim najavljenog koncerta, upriličeni su – ceremonija na kojoj su evocirana sjećanja na stradanje Nacioanlne i univerzitetske biblioteke BiH koja je bila smještena u Vijećnici, projekcija videomaterijala o tom događaju, svjedočenja očevidaca, te prigodne izložbe i promocije novih publikacija, posvećenih sjećanju na stradanja u opkoljenom Sarajevu (1992-1995.).

Radio AS