Turneja ‘U ritmu Pištaljke’ – Koncert romske grupe ‘Kal’ 18. maja u Sarajevu

U okviru projekta “Raspjevani junaci: Od margine do glavne bine” biće organizovana regionalna turneja pod nazivom “U ritmu Pištaljke”, tokom koje će se održati serija tribina i koncerata romskog benda Kal.

Organizatori projekta Portal Pištaljka, Romski kulturni centar i Asocijacija mladih Roma “Aksiom” rade na širenja ideje uzbunjivanja u romskoj zajednici koja je jednako ranjiva kao i uzbunjivači.

Kako je saopšteno, inovativna saradnja kombinuje muziku, novinarstvo i aktivizam potrebna je da bi se obje grupe izborile za pravedniji položaj u društvu.

U okviru projekta biće održana serija Pištaljkinih tribina na kojima će govoriti novinari, lokalni uzbunjivači i predstavnici lokalnih romskih udruženja, s ciljem razmjene iskustava o problemima koji prate kako uzbunjivače, tako i romsku zajednicu kao manjinsku grupu u društvu

Kako je najavljeno, na tribini će govoriti Dragana Matović i Vladimir Radomirović novinari i osnivači Pištaljke, organizacije koja se već 14 godina bori za prava uzbunjivača gurnutih na marginu društva zbog suprotstavljanja korupciji i nezakonitostima. Publika će moći da čuje i iskustva uzbunjivača iz Sarajeva Višnje Marilović i Emira Mešića.

Također će u petak, 18. maja, biti održan besplatni koncert grupe Kal u sarajevskom klubu Jazzbina, a publika će imati priliku da čuje autentičnu muziku koja spaja različite žanrove, spoj ritma zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom i popom, najavljeno je iz Asocijacije mladih Roma “Aksiom”.

Regionalna turneja, koja je počela prošlog vikenda događajima u Nišu, Skoplju i Leskovcu, a poslije Sarajeva se nastavlja u Bijeljini.

Radio AS