U amfiteatru Gimnazije Dobrinja održan historijski čas sa prof. dr. Emirom Filipovićem

Danas je u amfiteatru Gimnazije Dobrinja u Sarajevu održan historijski čas u organizaciji Dramske sekcije i profesorice Aide Hasović. Specijalni gost i predavač bio je historičar prof. dr. Emir Filipović.

Času su prisustvovali i učenici iz Gimnazije Obala, Prve gimnazije i Pete gimnazije u Sarajevu, kao i prof. dr. Amra Sačić Beća sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Univerziteta u Sarajevu.

Na početku časa prikazan je kratkometražni film “Grad kraljeva” koji je Dramska sekcija Gimnazije Dobrinja snimila u novembru prošle godine povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Film, čija je radnja smještena u vrijeme srednjovjekovne Bosne, govori o gradu Bobovcu kojeg je osnovao Stjepan II Kotromanić, a kasnije naslijedio Tvrtko I Kotromanić. Knjiga putopisa “Pogled u Bosnu: Tragom bosanskih kraljeva” autora Ibrahima Kajana bila je inspiracija za ovaj film. Osmišljen je na način da putopisac u svojoj sobi piše o putovanju u Bobovac, a nakon toga dolazi njegova kćerka koja ga počinje ispitivati o tom putovanju. Tada ulazimo u suštinu putopisa gdje imamo isječke, opise Bobovca, Stjepana II Kotromanića, Elizabete Kotromanić, Dušana Silnog i Tvrtka I Kotromanića. Međutim, to je zapravo sve piščev san, odnosno imaginacija onoga svega što bi želio da pretoči u svoj putopis koji piše u tom trenutku.

U filmu glume: Viktor Soldo, Ajša Kapičija, Tarik Sorguč, Suana Đuderija, Riad Mujčinović i Dženan Podhumljak. Za režiju, kameru, zvuk i montažu bio je zadužen Faruk Beglerović, a scenarij potpisuju Aida Hasović i Faruk Beglerović.

Nakon projekcije, glumci-učenici, podijelili su svoja iskustva sa snimanja ovog filma. Istakli su kako je bilo naporno i izazovno, ali i kako su svi uživali na setu, a pri tome stekli novo znanje i iskustvo.

Ostatak časa bio je rezervisan za predavanje i razgovor sa specijalnim gostom. Prof. dr. Emir Filipović, koji inače predaje na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Univerziteta u Sarajevu, učenicima je približio život u Bosni u srednjem vijeku te ih upoznao s najvažnijim političkim, društvenim i kulturnim događajima tog doba.

Učenici su aktivno uzeli učešće u razgovoru postavljajući pitanja profesoru i izražavajući svoje stavove o temi o kojoj se raspravljalo.

“Veoma sam sretan što sam imao priliku da gostujem u Gimnaziji Dobrinja. Imao sam veliku i lijepu dobrodošlicu. To je za mene bila jedinstvena prilika da razgovaram sa đacima i publikom i predstavim neka od svojih istraživanja i radova”, rekao je prof. dr. Filipović u izjavi za naš portal.

Istakao je kako fokus ne bi trebao biti na onome što je on govorio, nego na ostvarenju ekipe Dramske sekcije. Dodao je da je impresioniran filmom koji su učenici snimili.

“Mogu samo čestitati filmskoj ekipi i poželjeti im sreću u daljnjem radu i izraziti nadu da će nas ponovo obradovati nekim novim ostvarenjem”, dodao je.

Na kraju predavanja, profesor Filipović je podijelio nekoliko savjeta učenicima kako da se dalje edukuju i razvijaju svoje znanje o historiji naše domovine.

Ovaj historijski čas u Gimnaziji Dobrinja je još jedan u nizu primjera kako škole mogu organizovati izvanredne edukativne aktivnosti za svoje učenike i podstaći ih na daljnje učenje i usavršavanje.

(Feđa Kulina/Radio AS Sarajevo)

Radio AS