U bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” urađena prva core biopsija jetre

U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” danas je prvi put obavljena core biopsija jetre.

Prema riječima Eldine Bešlagić, specijaliste dijagnostičke radiologije, danas je urađena core biopsija pod kontrolom ultrazvuka ranije CT otkrivenih multipli difuznih promjena jetre, prenosi “Avaz”.

Ova core biopsija je prvi korak ka interventnim procedurama na Odjeljenju za dijagnostiku za radiologiju Opće bolnice. Interventna radiologija predstavlja inovativni dio moderne medicine koji do dijagnoze dolazi na neinvazivan način. Punktiranje se radi pod lokalnom anestezijom, procedure su manje agresivne i pacijent se brže oporavlja – saopćila je doktorica Bešlagić.

U narednom periodu interventne procedure će biti dio multidisciplinarnog rada Opće bolnice.

“Želim da zahvalim našem direktoru prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, koji je pokazao senzibilitet ka novim modernim procedurama i novim trendovima u medicini, a sve u korist naših pacijenata.

Također, želim da zahvalim cijenjenom predsjedniku Upravnog odbora doktoru Seadu Želji, kao i kompletnom Upravnom odboru, koji kontinuirano daje podršku menadžmentu ove ustanove i podržava daljnji razvoj moderne medicine u Općoj bolnici. Spomenula bih i uvaženu šeficu doktoricu Amelu Sofić, koja potencira timski radi i radi na podizanju entuzijazma i daljnjem napredovanju i razvoju”, rekla je Bešlagić.

Dio tima ove današnje uspješne operacije bili su i doktori Emir Gušo, Eldina Bešlagić, Maja Banjin i Jasmin Idrizović.

“Na ovome sigurno nećemo stati te ćemo povećavati obim posla i stručno djelovanje u timu kompleksnog zdravstva i sinergiji Ministarstva zdravstva i bolnice”, dodala je Bešlagić.

Ove procedure su već ranije rađene u regionalnim centrima u zemljama okruženja, ali ovo je prvi put da se u Općoj bolnici radi ovakva operacija na Odjeljenju radiologije.

Radio AS