U centru Sarajeva 27. decembra otvorenje izložbe povodom 35 godina Crvene jabuke

Multimedijalna izložba “Crvena jabuka: Za sve ove godine” povodom 35 godina djelovanja tog pop-rock benda bit će otvorena u Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu 27. decembra.

Autorica projekta i izložbe je Amina Abdičević, koja ga je realizovala u partnerstvu sa Muzejom Sarajeva.

Govoreći o izložbi, Abdičević je za Fenu kazala da se tom izložbom nastavlja promoviranje sarajevske muzičke scene, koja će ostati zabilježena u muzičkim analima kao svojevrstan fenomen.

Ona podsjeća da će nakon izložbe o Kemalu Montenu koja je realizovana u decembru 2018. povodom obilježavanja 70 godina od rođenja Montena, na istom mjestu u jednoj od najljepših sarajevskih ulica, Štrosmajerovoj, biti upriličeno svečano otvorenje multimedijalne izložbe o sarajevskom bendu “Crvena jabuka”, koji je jedan od najdugovječnijih bendova na ex Yu prostoru.

“U novogodišnjoj atmosferi i prazničnom ruhu, kroz mnogobrojne eksponate u štampanoj formi, prisjetićemo se “zlatnog perioda”, 80-ih godina, kada je grad Sarajevo bio regionalni muzički centar i kada je pored ostalih bendova i istaknutih kantautora, i “Crvena jabuka” započinjala svoju karijeru koja uspješno traje sve do današnjih dana, već više od 35 godina. Nadamo se da će se u doglednom periodu otvoriti i Muzej sarajevske muzičke scene, gdje bi svi dragocjeni eksponati kroz stalne muzejske postavke mogli biti dostupni posjetiocima i tokom cijele godine, kao dio kulturne baštine grada Sarajeva i države BiH”, zaključila je autorica izložbe Amina Abdičević.

Radio AS