U dvorani “Mirza Delibašić” obilježena Dječija nedjelja

U dvorani “Mirza Delibašić” Kulturno-sportskog centra Skenderija u Sarajevu nekoliko stotina djece i roditelja imalo je priliku družiti se i naučiti više o pravima djece, a poseban dan bio je i za djecu i mlade koji su stigli iz domova i ustanova za zbrinjavanje iz Zenice, Lukavca i Fojnice, te doma Bjelave i SOS dječijih sela iz Sarajeva, javlja Anadolu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je jučer, u partnerstvu sa SOS Dječija sela u BiH, Gradom Sarajevo i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo organizovalo Dječiji dan povodom obilježavanja Dječije nedjelje.

Tokom petosatnog programa djeca predškolskog i školskog uzrasta uživala su u koncertu Latifa i Mravka Travka, te sa mnogobrojinim animatorima, maskotama, mađioničarima uživala u edukativno-zabavnim aktivnostima, dok su roditelji imali priliku informisati se o programima i servisima lokalnih nevladinih organizacija i ustanova koje svojim djelovanjem daju podršku najranjivijim skupinama našeg društva.

“Mi smo iskoristili Dječiju nedjelju da jedan dan djeca iz domova i ustanova socijalnog zbrinjavanja provedu zajedno i družeći se sa drugom djecom i građanima Sarajeva. To je prilika da se upoznamo i da građani upoznaju djecu koja žive u domovima i ustanovama, da ne budemo makar jedan dan daleko jedni od drugih. Ovaj dan smo iskoristili i da građanima predstavimo našeg štićenika, dječaka Islama, koji piše poeziju i čiju knjigu smo izdali, a danas je i zvanično predstavljena javnosti”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija istakao je da je u SOS Dječijim selima svaki dan dječiji dan, ali da je Dječija nedjelja prilika da se šira javnost podsjeti na prava djece, da se podigne svijest o potrebama djece i važnosti odrastanja pod jednakim uslovima za sve, te da se osvijeste obaveze koje odrasli imaju da bi im se to omogućilo.

“Sretni smo što smo organizovali druženje i sa djecom iz lokalne zajednice kako bismo doprinijeli integraciji i povezivanju sa djecom iz alternativne brige te pokazali da je svako dijete jednako i samim tim mora imati jednaka prava i mogućnosti, bez obzira na okolnosti u kojima odrasta. Pred nama, kao društvom, je mnogo posla da bismo tu jednakost osigurali svakom djetetu, ali siguran sam da zajedno imamo neophodnu snagu i odlučnost da izgradimo okruženje kakvo djeca zaslužuju i moraju imati”, rekao je Garibija.

Radio AS