U Ferhadiji postavljena spomen-ploča istaknutim umjetnicima

U Ferhadiji postavljena spomen-ploča umjetnicima Todoru Švrakiću, Romanu Petroviću, Ismetu Mujezinoviću i Mariju Mikuliću.

Spomen-ploča sa imenima istaknutih likovnih umjetnika Todora Švrakića, Romana Petrovića, Ismeta Mujezinovića i Marija Mikulića od danas krasi ulicu Ferhadija, a postavljena je na zgradi u kojoj se nalazila umjetnička radionica – atelje u kojem su svojevremeno stvarali ovi umjetnici. Spomen-ploču danas su otkrili općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić i Goran Mikulić, sin umjetnika Marija Mikulića.

“Danas svečano otkrivamo spomen-ploču na zgradi gdje se u potkrovlju nalazio atelje u kojem su stvarali Todor Švrakić, Roman Petrović, Ismet Mujezinović i Mario Mikulić. To su slikari koji su ostavili ogroman umjetnički trag ne samo u Starom Gradu, nego u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, pa i šire. Ova imena zaslužuju spomen-ploču na zgradi u Ferhadiji 19 u kojoj se nalazio njihov atelje kako bi mlade generacije, a i oni stariji, posebno turisti koji dolaze u naš grad, znali gdje su nastajala neka od najpoznatija djela ovih umjetnika”, poručio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Inicijativa je potekla od Gorana Mikulića koji je pretražujući po stvarima koje je naslijedio od oca slučajno otkrio podatke da su sva četiri umjetnika stvarala u ovom ateljeu. Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo vremena.

“Kada sam to otkrio shvatio sam da bi bio grijeh da to ne bude obilježeno. Tu ideju sam spomenuo na društvenim mrežama i nije prošlo ni pola sata, javili su mi se iz kabineta načelnika Hadžibajrića i pozvali me na sastanak. Načelnik Hadžibajrić mi je tada obećao da će se napraviti ova ploča i da to mora biti zabilježeno”, ispričao je Mikulić.

Odmah potom dogovoren je tekst koji će pisati na ploči, te su nalogom općinskog načelnika poduzete aktivnosti na izradi ploče i njenom postavljanju.

“Zahvalan sam Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću. Sa više ovakvih ploča, grad Sarajevo više vrijedi. Neka omladina koja prolazi ovuda zna gdje je bila radionica iz koje su izašle nevjerovatne slike i djela”, dodao je.

Među brojnim umjetnicima i poštovaocima lika i djela ovih umjetnika koji su prisustvovali današnjem otkrivanju spomen-ploče, bio je i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

“Jako je pozitivno što je Općina Stari Grad našla razumijevanje i sredstva da se stavi ova ploča. Mnoge Sarajlije znaju za ovaj atelje, ali gosti ovog grada sigurno ne. Dobro je da se podsjete i nauče, kamo sreće kad bi ovdje postojala i jedna galerija u kojoj bi bila izložena djela ovih vrhunskih umjetnika. Ljudi bi vidjeli kakva je to ljepota bila i kakvi su stvaraoci ovdje živjeli i radili”, poručio je Finci.

Otkrivanje spomen-ploče privuklo je i veliki broj građana, prolaznika, ali i turista koji su se zanimali za njeno značenje. Njenim postavljanjem upućena je poruka da je Stari Grad mjesto gdje će se uvijek njegovati umjetnost i kultura i gdje će svi umjetnici imati svoje mjesto jer svi oni ostavili su pečat na vrijeme u kojem su djelovali, a sami tim i na ovu zajednicu.

Radio AS