U Galeriji Centra kulture i mladih otvorena izložba fotografija Ljube Pavlovića

U Galeriji Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo otvorena je iznimno zanimljiva izložba fotografija i putopisnih zapisa, putopisca Ljube Pavlovića.

Posjetiovci galerije imaju priliku da kroz živopisne fotografije i zapise upoznaju svijet o kome malo ili nikako znaju, ostrva San Blas u Panami, koja predstavljaju arhipelag sastavljen od približno 365 ostrva i zaliva, od kojih je 49 naseljeno.

Pavlovićeva izložba govori o tome da su prva prava naselja Kuna Indijanaca izgrađena na otočju San Blas oko 1800. godine. Imali su dovoljno hrane i trgovačkih veza s različitim skupinama od gusara, istraživača i drugih plemena što je pogodovalo rastu zajednice.

Bitan faktor, kako su na otvorenju izložbe kazali direktor CKM-a Ernis Šljivo, i autor izložbe, Pavlović, bila je prirodna i zdrava okolina u kojoj nije bilo bolesti kao u džungli, što je dodatno uticalo da kao mala i neobična zajednica prežive sve do današnjih dana.

“Nijednom turisti, naučniku, istraživaču ili organizaciji nije bio dopušten ulaz na teritoriju Kuna, sve do 1940-tih godina. Nakon toga počeli su otvarati granice i prvi posjetioci bili su naučnici i antropolozi od kojih je Sigvald Line, švedski arheolog i etnograf koji je mnogo učinio da ovoj osjetljivoj grupi naroda, kojima prijeti potencijalni nestanak, pomogne i obavjesti svjetsku zajednica o stanju i uslovima pod kojima žive.  Danas su otoci San Blas otvoreni za turiste i Kuna vodi prilično dobar turistički posao. Ali nakon svih ovih godina još uvijek drže strogu kontrolu nad vlastitim ljudima i kulturnim naslijeđem, što je rezultiralo snažnim očuvanjem prirode i kulture u San Blasu”, kaže Pavlović.

Izložba će biti otvorena do 6.juna, radnim danima, saopćeno je iz Press CKM.

Radio AS