U Hrasnici 33 porodice iz kolektivnih centara dobile ključeve stanova

Realizacijom projekta CEB II – “Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”, danas je u sarajevskom naselju Hrasnica izvršena primopredaja 33 novoizgrađena stana.

Projekat implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica uz podršku Razvojne banke Vijeća Europe.

Otvorenju objekta i primopredaji ključeva korisnicima prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Kantonu Sarajevo Ivana Prvulović, načelnik općine Ilidža Nermin Muzur, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i donatori.

“Sretni smo što će ovdje u Hrasnici 33 porodice trajno riješiti životni problem. To je, zapravo, bila svrha našeg predanog rada na realizaciji projekta CEB II i zatvaranju kolektivnih centara. Pored objekta u Hrasnici, kojeg danas predajmo korisnicima, na području Federacije BiH u toku je izvođenje radova na izgradnji 351 stambene jedinice koji se realizuju za devet podprojekata na području Grada Bihaća, Gračanice, Mostara, Čapljine, Živinica i Lukavca, kao i u općinama Ključ, Kalesija i Foča – Ustikolina. Do sada je završena sanacija i izgradnja objekata za 27 podprojekata gdje je izgrađeno i sanirano ukupno 677 stambenih jedinica. Od ukupnog broja izgrađenih stambenih jedinica, do sada je useljena 541 stambena jedinica, a do kraja godine planirano je useljenje 136 porodica u nove stambene jedinice u općinama/gradovima Velika Kladuša, Čelić, Goražde i Mostar”, kazao je ministar Edin Ramić.

Izgrađeni objekat postaje vlasništvo Kantona Sarajevo.

“Ovo je posljednji kolektivni centar koji zatvaramo u Kantonu Sarajevo, što je za Vladu KS u ovom sazivu ovo vrlo značajno. U okviru CEB II projekta izvršena je rekonstrukcija i danas je ovo stambena zgrada, koja će olakšati život za 33 korisnika”, istakla je Prvulović.

Radio AS