U Kantonu Sarajevo 161 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminule tri osobe

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 161 novi slučaj zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavile su se 453 osobe. Tri osobe su, nažalost, preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 147 pacijenata, od kojih su 143 sa akutnom infekcijom. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 88 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru je pet osoba, sedam ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok su na kiseoničkoj potpori disanju četiri pacijenta. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 83,67 posto.

Kanton Sarajevo danas bilježi 3.684 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 104.387 osoba zaraženih koronavirusom i 98.828 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 358″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 221 pacijent, od kojih je sedam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je  639 briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 381 poziv, a obavljena su i 154 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS