“Pluća grada” instalirana i na Ilidži

Pluća grada – zdrava pluća postavljena su i na Ilidži, nakon što je su prethodno instalirana u opštinama Centar, Vogošća i Ilijaš.

Riječ je o instalaciji čiji je cilj skrenuti pažnju javnosti na štetne posljedice zagađenja zraka na ljudsko zdravlje, ali i na ekonomiju.

“Pluća” su napravljena od materijala u bijeloj boji, a u narednih 45 dana bit će izložena svim vremenskim uslovima, uključujući oku nevidljive otrovne čestice iz zraka. Boja i trag na “plućima” će bez sumnje pokazati kakav to zrak udišemo.

Ova instalacija, koja se nalazi u Maloj aleji, je još jedna u nizu aktivnosti kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji finansira Švedska, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Važno je naglasiti da je u proteklih pet godina ostvaren značajan doprinos u oblasti promocije energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini. Fokus je stavljen na uvođenje energetske efikasnosti u javni sektor, a ove aktivnosti rezultirale su godišnjim smanjenjem emisije ugljen-dioksida (CO2) za oko 14.500, saopćeno je iz UNDP-a.

Radio AS